Esnek rotorlarda aktif dengeleme
Active balancing of flexible rotors
- Tez No: 232203
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM UZMAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aktif dengelenme, bilyeli dengeleme, rotor dinamiği, Active balancing, ball balancer, rotor dynamics
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Rotor dengesizliği dönen eleman bulunduran makinelerde en yaygın problemdir.Makinenin dengelenmesi, ne çeşit bir titreşim olduğu ve bozulmanın gerçek nedeniaraştırılarak başlanır. Makinelerde yaygın olarak dengesizliğin sebebi, rotor kütlesininradyal yöndeki homojen olmayan dağılımıdır. Dengesizlik kütlesi rotorla beraberdir vebirlikte döner.Rotor üzerinde meydana gelen dengesizliğin kaynağı sürekli değiştikçe, dengelenmesidaha zor olan bir durum oluşturacaktır. Aktif olarak değişen dengesizlik kütlesi, aktifdengeleme gerekçesini ortaya çıkarmıştır. CDROM, DVD, HDD ve çamaşır makinelerigibi yüksek hızlarda dönme hızıyla işlem yapan makinelerde, dengesizlik kütlesi her andeğişebileceğinden bu tip cihazlarda aktif dengeleme daha çok kullanışlıdır.Bu çalışmada özelikle son on yılda kullanımı yaygınlaşan bilyeli dengelemeye alternatifolarak geliştirilen halkalı dengelenme konusu incelenmiştir. Dengeleyici olarak AktifDengeleyici Halka (ADH) kullanılmıştır. Sistem modellendikten sonra Lagrangedenklemleriyle hareket denklemleri çıkarılmıştır. Denklemler lineerleştirildikten sonraanalitik çözüm elde edilmiştir. Sayısal çözüm Mathematica paket programı yardımıyla,sistemin zamana bağlı cevabı olarak sunulmuştur. Halkanın kritik hıza olan etkisi ayrıcairdelenmiştir. Sonuçta, deneysel çalışma yapılarak sonuçlar karşılaştırılmıştır.Optimum tasarım parametreleriyle ADH kullanımın, titreşim genliğini düşürdüğügörülmüştür
Özet (Çeviri)
Rotor unbalance is most common problem on rotating elements. By identifying thetype of the vibration and the real cause of the fault one can start balancing the machine.The common reason of the unbalanced machines is nonhomogeneous distribution ofrotor mass along radial direction. The unbalanced mass is company with the rotor andthey rotate together.The unbalance occuring on the rotor becomes more problem when its sourcecontinuously changes. Unbalanced mass which changes actively, produces the motiveof active balancing. In machines operating in high speed such as CD ?ROM, DVD,HDD and washing machines, the unbalanced mass changes at any time; therefore, activebalancing is more convenient in these machines.In this study circular balancing was as an alternative to the ball type balancing studied.As a balancer Active Balancing Ring (ABR) was used. After modelling the system,motion equations were governed Lagrange equations. After the equations werelinearized an analytical solution was obtained. Via using Mathematica software; thetemporal response was obtained. The effect of the hoop to the critical speed was alsostudied. Finally, experimental results are compared with the therotical ones.It was seen that using ABR with the optimum design parameters reduced along withvibration amplitude.