Lineer ve lineer olmayan sistemlerin kararlılığının değişik metotlarla belirlenmesi
Determine of stability of linear and nonlinear systems using different methods
  1. Tez No: 232261
  2. Yazar: FATİH KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT GÜRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Lineer Sistemler, Lineer Olmayan Sistemler, Kararlılık, Liapunov Fonksiyonu, Liapunov'un Direkt Metodu, Linear Systems, Nonlinear Systems, Stability, Liapunov Function, Liapunov Direct Method
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu tezin temel amacı lineer ve lineer olmayan sistemlerin kararlılığının tespit edilmesidir.Bu tez dört bölümden oluşur. Birinci bölümde diferansiyel denklemler ve kararlılığın temel tanımları verilip, diferansiyel denklemlerin çözümlerinin kararlılığı tanımlar kullanılarak araştırıldı.İkinci bölümde lineer sistemlerin çözümlerinin kararlılık tanımları verildi, ve bunların çözümlerinin kararlılığı tanımlar kullanılarak araştırıldı. Sonra bu sistemlerin çözümlerinin faz şekilleri sınıflandırıldı ve çözümlerinin kararlılığı için teoremler verildi. Bunlar örneklerle açıklandı.Üçüncü bölümde lineer olmayan sistemlerin çözümlerinin kararlılığı lineer sistemler kullanılarak araştırıldı.Dördüncü bölümde Liapunov'un direkt metodu açıklandı. Liapunov'un direkt metodu kullanılarak lineer olmayan sistemlerin kararlığı araştırıldı. Bu metod örneklerle açıklandı.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis to present the stability behavior of solutions of linear and nonlinear systems.This thesis consists of four chapters. In the first chapter, fundamental definitions of differential equations and stability have been given and the stability behaviors of solutions of the differential equation have been investigated using fundamental definitions.In the second chapter, definitions of stability of solutions of linear systems have been given and the stability of solutions of linear systems has been investigated using definitions. After, these solutions were classified and the theorems for stability of solutions have been given, these theorems explained with examples.In the third chapter stability of solutions of nonlinear systems have been investigated using stability of linear systems.In the chapter four Liapunov?s direct method has been introduced. In addition, the stability of solutions of nonlinear systems was investigated using Liapunov?s direct method. Then this method explained with examples.