Bulanık sayı dizilerinin ?-istatistiksel yakınsaklığı
?-statistical convergence of sequences of fuzzy numbers
  1. Tez No: 232262
  2. Yazar: AYŞE GÜL ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. NİHAL TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık sayı, istatistiksel yakınsaklık, istatistiksel limitnoktası, Fuzzy numbers, statistical convergence, statistical limit point
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bulanık sayıların sınırlı ve yakınsak dizileri ilk olarak Matloka (1986) tarafından tanımlandı. Daha sonra bulanık sayı dizileri için istatistiksel yakınsaklık, istatistiksel Cauchy dizisi Nuray-Savaş (1995) ve ?-istatistiksel yakınsak dizi kavramları Savaş (2000) tarafından tanımlandı. Aytar (2004, 2006) bulanık sayı dizileri için istatistiksel limit-yığılma noktaları, istatistiksel sınırlılık-monotonluk ve istatistiksel limit infimum-supremum kavramlarını vermiştir. Bu tezde bulanık sayıların ?-istatistiksel yakınsaklığı ve ?-istatistiksel limit-yığılma noktaları incelenmiştir. Klasik teoridekine benzer şekilde, aralarındaki ilişkiyi inceleyen teoremler ifade ve ispat edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Bounded and convergent sequences of fuzzy numbers have been introduced by Matloka,in 1986. Then, the concepts such as statistical convergence, statistical Cauchy sequence Nuray-Savas (1995) and ?-statistical convergent sequence of fuzzy numbers have been defined by Savas (2000). Aytar (2004, 2006) developed these definitions: statistical limit-cluster points, statistical boundedness and monotonousness and statistical limit inferior-superior. In this thesis, ?- statistical convergent and ?- statistical limit-cluster points of fuzzy numbers have been investigated. Like in the classical theory, the theorems examining their relationship have been stated and proved.