Kadmiyum ,nikel ve kurşun ağır metallerinin taşınımlarının ve Phaseolus vulgaris L. (fasulye) bitkisinde neden oldukları anatomik ve morfolojik değişikliklerin incelenmesi
Invastigation of transportation of cadmium, nikel and lead and the anatomical and morphological alterations caused by those heavy metals on common bean (Phaseolus vulgaris L.)
  1. Tez No: 232290
  2. Yazar: TUĞBA TOSUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK DEMİREZEN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Akümülasyon, ağır metal stresi, kadmiyum, nikel, kurşun, Phaseolus vulgaris, Accumulation, heavy metal stress, cadmiyum, nickel, lead, Phaseolus vulgaris
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı , çimlenmiş Phaseolus vulgaris ( fasulye ) tohumlarına ekimden itibaren uygulanan Cd (0, 20 , 40 , 80 , 160 mgkg?¹) , Ni (0, 20 , 40 , 80 , 160 mgkg?¹) ve Pb (0, 50 ,100, 200 , 400 mgkg?¹) ağır metallerinin bitki bünyesinde birikime uğrayan miktarlarının , bitkide taşınım şeklinin ve meydana getirdiği morfolojik ve anatomik farklılıkların belirlenmesidir.Deneyler için kullanılan toprak örnekleri tarım arazilerinden uzak bölgelerden alınmıştır. Bu toprağa dikilen çimlenmiş fasulye tohumlarına farklı konsantrasyonda uygulanan Cd , Ni ve Pb ağır metallerinin bitkide biriken miktarları ve topraktaki miktarları; kontrol bitkisi ve toprağı ile karşılaştırılmıştır. Bitkilerin gelişiminden sonra bitkinin çeşitli kısımlarındaki (kök, gövde ve yaprak) ağır metal içerikleri ICP-OES cihazı ile analiz edilmiştir.Analiz sonuçları incelendiğinde; üç farklı metal uygulamasının bitki kısımlarını (kök, gövde ve yaprak) farklı şekillerde etkilediği , her metal ugulamasında meydana gelen anatomik ve morfolojik farklılıkların birbirinden farklı olduğu anlaşılmıştır. Bitki kökleri, gövde ve yapraklar ile karşılaştırıldığında daha yüksek miktarda ağır metal içerdiği ve en fazla etkilenen organların kökler olduğu anlaşılmıştır. Bu üç farklı metal içerisinde ise bitki boyunu ve gelişimini Ni'in, Pb ve Cd'ye göre daha fazla etkilediği anlaşılmıştır. Her metalin uygulama farklılığına göre farklı şekillerde etkilediği ve farklı tepkilerin oluşmasına neden olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the accumulation, the way of transportation and anatomical and morphological alterations caused by exogenously applied Cd (0, 20 , 40 , 80 , 160 mgkg?¹), Ni (0, 20 , 40 , 80 , 160 mgkg?¹) and Pb (0, 50 ,100, 200 , 400 mgkg?¹).The soil samples were collected from unpolluted and agriculture free areas. The amount of plant accumulated and residual heavy metals in soil (Cd, Ni and Pb) were compared with non-treated control plants and soil samples. Heavy metals content of various parts of the plants (root, stem and leaf) were analyzed by using ICP-OES.The results of analizes showed that the heavy metal treatments influenced various parts of plants differently. The most influenced parts of the plants was roots and heavy metal acumulation in the roots was more than other parts of plants. The nickel affected plant length more than other metals. The way of heavy metal treatments affected the plants differently and the plants showed different response for different heavy metals.