Bazı organik ve metal organik bileşiklerin x-ışınları tek kristal kırınım yöntemi ile yapı analizi
The structure analysis of some organic and metalorganic crystals by x-ray single crystal diffraction method
  1. Tez No: 232296
  2. Yazar: ŞERİFE PINAR YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKKURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: X-ışını, Kırınım, Kristal yapı, Yapı analizi, Moleküler yapı, X-Ray, Diffraction, Crystal structure, Structure analysis, Molecular structure
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez çalışmasında, X-ışınları tek kristal kırınımı yöntemi ile 1' ? benzil? 1? (2,4 ? dimetoksifenil) ?3? fenoksi ? spiro [azetidin ?2,3' (3H) ? indol] ?2',4 (1H) ? dion, C31H26N2O5, bis[1? (but?2?enil) ?5?nitro?1H?benzimidazol? N3] diklorokobalt (II), CoCl2(C11H11N3O2)2, 1,1,3?Triokso?2,3-dihidro?1,2?benzisotiazol?2-ilmetil 4-fenil piperazin ?1? karboditioat, C19H19N3O3S3, bileşiklerinin kristal ve moleküler yapı analizleri yapılmıştır. Bu bileşiklerin tek kristal kırınım verileri Stoe IPDS II tek kristal difraktometresinde toplanmıştır. Kristal ve moleküler yapılar direk metotlarla çözülmüş olup SHELXS97 yapı çözümü programı kullanılmıştır. Yapı arıtımı ise full ? matrix küçük kareler yöntemi ile SHELXL97 arıtım programı kullanılarak yapılmıştır.C31H26N2O5 kristaline ait veriler: Monoklinik, P21/c, a = 9.3547(7) Å, b = 10.0777(5) Å, c = 28.193(2) Å, ß = 106.838(5)°, Z = 4, D = 1.323 Mgm-3, ? = 0.09 mm-1, R = 0.038, wR2 = 0.102, S = 1.05.CoCl2(C11H11N3O2)2 kristaline ait veriler: Monoklinik, C2/c, a = 15.9533(11) Å, b = 11.4385(6) Å, c = 15.4545(10) Å, ß = 114.736(5)°, Z = 4, D = 1.463 Mgm-3, ? = 0.92 mm-1, R = 0.043, wR2 = 0.114, S = 1.03.C19H19N3O3S3 kristaline ve yapı çözümüne ait veriler: Triklinik, , a = 8.0390 (5) Å, b = 11.7619(7) Å, c = 11.8796(8) Å, a =109.029(5)°, ß = 103.791(5)°, g =102.326(5)°, Z = 2, D = 1.472 Mgm-3, ? = 0.41 mm-1, R = 0.0291, wR2 = 0.0764, S = 1.04.
Özet (Çeviri)
In this study, the crystal and molecular structure analysis of 1? - benzyl- 1- (2,4 - dimethoxyphenyl) -3- phenoxy ? spiro [azetidine -2,3 ? (3H) - indole]-2?,4 (1H) ? dione, C31H26N2O5, `bis[1-(but?2-enyl)-5-nitro-1H-benzimidazole- N3] dichlorocobalt (II), CoCl2(C11H11N3O2)2, 1,1,3-trioxo?2,3-dihydro?1,2-benzisothiazol?2-ylmethyl 4-phenyl piperazine ?1-carbodithioate, C19H19N3O3S3 have been done by X-ray single crystal diffraction method. Data of these crystals were collected by the use of Stoe IPDS II single crystal diffractometer. Crystal structures were solved by direct methods. SHELXS97 structure solution program was used. A refinement was carried out by full ? matrix least ? squares methods using SHELXL 97 refinement program.The data of C31H26N2O5 crystal: Monoclinic, P21/c, a = 9.3547(7) Å, b = 10.0777(5) Å, c = 28.193(2) Å, ß = 106.838(5)°, Z = 4, D = 1.323 Mgm-3, ? = 0.09 mm-1, R = 0.038, wR2 = 0.102, S = 1.05The data of CoCl2(C11H11N3O2)2 crystal: Monoclinic, C2/c, a = 15.9533(11) Å, b = 11.4385(6) Å, c = 15.4545(10) Å, ß = 114.736(5)°, Z = 4, D = 1.463 Mgm-3, ? = 0.92 mm-1, R = 0.043, wR2 = 0.114, S = 1.03The data of C19H19N3O3S3 crystal: Triclinic, , a = 8.0390 (5) Å, b = 11.7619(7) Å, c = 11.8796(8) Å, a =109.029(5)°, ß = 103.791(5)°, g =102.326(5)°, Z = 2, D = 1.472 Mgm-3, ? = 0.41 mm-1, R = 0.0291, wR2 = 0.0764, S = 1.04