Yangın hasarına uğramış betonun gfrp ve epoksi enjeksiyonu ile onarım ve güçlendirilmesi
Repair and strengthening of fire damaged concrete with gfrp and epoxy injection
  1. Tez No: 232363
  2. Yazar: MEHMET AKİF KAYGUSUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN DEMİRBOĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Basınç dayanımı, beton, epoksi enjeksiyonu, genleştirilmiş perlit, GFRP, güçlendirme, hasar, onarım, pomza, yangın, Compressive strength, concrete, epoxy injection, expanded perlite, GFRP, strengthening, damage, repair, pumice, fire
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yapılan bu çalışmanın amacı, yangın hasarı oluşan farklı karışım türlerindeki betonların GFRP ve epoksi enjeksiyonu ile onarım ve güçlendirilmesinin sağlanmasıdır. Beton numuneleri üzerinde yapılan deneyler sonucunda, numunelerin ağırlıkça su emme oranı ve basınç dayanımı değerleri tespit edilmiştir.Giriş bölümünde konuyla ilgili gerekli açıklayıcı bilgiler verildikten sonra, kaynak özetleri bölümünde konu ile ilgili olarak daha önceden yapılan çalışmalar özetlenmiştir. Devamında materyal ve yöntem bölümüne geçilmiştir. Materyal kısmı; beton üretiminde kullanılan malzemeler ile onarım ve güçlendirme işleminde kullanılan malzemelere ait bilgileri içermektedir. Deneylerde kullanılan aletlerde bu kısımda tanıtılmıştır. Yöntem kısmı ise; agrega deneylerini, karışım oranı hesaplarını, taze beton üzerinde yapılan deneyleri, sertleşmiş beton üzerinde gerçekleştirilen; basınç dayanımı, yangın hasarı, onarım ve güçlendirme uygulamaları ile deney bulgularının irdelenmesinde kullanılan `Karşılaştırma Metodu'nu içermektedir. Araştırma bulguları ve tartışma bölümünde; yapılan deneysel çalışmalar sonucu elde edilen bulgular sunulmuş, akabinde sonuçlar üzerinde değerlendirmelerde bulunulmuştur. Sonuçlar ve öneriler bölümünde ise, tez çalışmasından elde edilen sonuçlar özlü bir şekilde belirtilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.Sonuç olarak; her üç w/c oranı içinde, karışım içerisindeki GPA ve PA miktarı arttıkça ağırlıkça su emme oranları artmış bunun yanında basınç dayanım değerleri azalmıştır. Numunelerin w/c oranı yükseldikçe; su emme oranlarındaki artış ve basınç dayanımındaki azalış, artmaktadır. Bu durum yangın öncesi ve sonrası için geçerlidir. Yangın hasarına uğramış numunelere uygulanan tamir yöntemleri sonucu, beton basınç dayanımlarında iyileşme görülmüştür. GFRP ile onarım sonrasında, yangın hasarı sonrası basınç dayanımlarına göre %348-1403 arasında artış gözlenmiştir. Onarım uygulaması sonrası, yangın hasarı öncesi basınç dayanımlarının %78-122'si oranlarında değerler elde edilmiştir. Böylelikle hasara uğramış numunelerin onarımının yanında güçlendirilmesi de gerçekleştirilmiştir. Yangın hasarına uğramış numunelerde epoksi enjeksiyonu sonrası gerçekleşen iyileşme, onarım öncesine göre %2-123 arasında kalmıştır.2008, 111 sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this made study is to supply repair and strengthening of fire damaged concrete that produced in different mixture types, with GFRP and epoxy injection. After tests that carried out on concrete specimens, the absorption water ratio and the compressive strength was obtained.Related knowledge about subject was given in introduction chapter, after that earlier workings summarized in the abstract of literature. After then passed to the material and method chapter. Material part contains information about materials that used to produce concrete and repairing and strengthening. Also testing apparatus introduced in this part. Method part contains; aggregate tests, calculation of mix ratios and fresh concrete tests; fire damage and repair-strengthening and compressive strength of hardened concrete. This part also contains comparison method that used to evaluate the test results. In research evidences and discussion chapter; evidences that obtained from experimental works presented, afterwards assessment made on test results. At conclusions and proposes chapter, the results that obtained from thesis study were indicated clearly and proposed.As a result; absorption water ratio increased and compressive strength reduced with quantity augmentation of GPA and PA, for all of three w/c ratios. W/C ratio of specimens as long as rises, the increase of absorption water ratio and reduction of compressive strength rose too. This state is valid for both pre fire and post fire. Improvement of compressive strength seen on fire damaged concrete specimens after repairing methods. After repair with GFRP, rise on compressive strength seen between %348-1403 ratios as per post fire. About %78-122 strength ratios gained after this repair method, as per pre fire. So in addition to repair, the strengthening of damaged specimens achieved. The rise of compressive strength ratios remained between %2-123 at fire damaged specimens for pre repair, after epoxy injection.2008, 111 pages