Katı atık düzenli depolama sahalarında oluşan çöp sızıntı suları ve arıtılması üzerine incelemeler
Review on the solid waste landfill leachate and treatment
- Tez No: 232389
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YALÇIN KEMAL BAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Katı Atık, Sızıntı suyu, Atıksu Arıtımı, Solid Waste, Leachate, Wastewater Treatment
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
ÖZETY. Lisans TeziKATI ATIK DÜZENLİ DEPOLAMA SAHALARINDA OLUŞAN ÇÖP SIZINTI SULARI VE ARITILMASI ÜZERİNE İNCELEMELERSaygısenKESERAtatürk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüÇevre Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Yalçın Kemal BAYHANDünya nüfusunun ve tüketimin hızla artması sonucu katı atık miktarlarındaki artışa paralel olarak özellikle kentlerde önemli çevre sorunları yaşanmaktadır. Katı atık yönetim süreci içerisinde düzenli depolama sahaları vazgeçilmez nihai uzaklaştırma yöntemidir. Katı atıkların düzensiz depolanması sonucunda, çok büyük kirletici potansiyele sahip sızıntı suları oluşmaktadır. Sızıntı suları yüksek miktarda organik ve inorganik kirleticiler içermekte, sızma ve/veya yüzeysel akış ile yeraltı sularına ve yüzeysel sulara karışarak çevre ve insan sağlığı açısından tehlike oluşturmaktadır. Dolayısıyla çöp depolama sahalarının planlama, dizayn ve işletilmesinde sızıntı sularının kontrolü ve arıtılması önemli bir sorun teşkil etmektedir. Sızıntı suları dünyada arıtılması en zor olan atıksuların başında gelmektedir. Türkiye'deki çöp sızıntı sularının Avrupa'daki çöp sızıntı suları ile karşılaştırıldığında kirlilik parametreleri açısından çok daha kirli atıksular olduğu görülmektedir. Bunun nedeni çöpün ayrı ayrı toplanmaması, içeriğindeki organik madde, plastik vb. atıkların çözünerek çöp sızıntı suyuna karışmasıyla kirlilik parametrelerinin artmasıdır. Bu çalışmada katı atık depolama sahalarındaki atıkların stabilizasyonu, oluşan sızıntı suyu ve arıtılması üzerine genel bir değerlendirme yapmak amacıyla konu ile ilgili çalışmalar incelenmiştir. Dünyada ve ülkemizde çok büyük problem olan sızıntı sularının kirlilik parametreleri araştırılarak gerekli arıtma yöntemleri değerlendirilmiştir.2008, 205 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMS ThesisREVIEW ON THE SOLID WASTE LANDFILL LEACHATE AND TREATMENTSaygısen KESERAtatürk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDeparment of Environmental EngineeringSupervisor: Asst. Prof. Dr. Yalçın Kemal BAYHANIncreasing world population and consumption causes growing solid waste quantity that occurs serious environment problems especially in cities. Solid waste landfill areas are indispensable final removal method in solid waste management proses. The leachate that has extreme pollutive potential take places as a result of desultory solid waste landfill. The leachate contains much organic and inorganic pollutives, it endangers environment and people health by flow into ground waters and surface waters by way of infiltration and/or surface flows. Consequently, control and treatment of leachate is an important problem for planning, design and management of solid waste landfill areas. The leachate is one of the waste waters which has the most difficult proses to treatment. The leachate in Turkey is more polluted in terms of pollution parameters by comparison with the leachate in Europian countries. These are the reasons; collect the solid waste non-separately and by way of some materials in its content as organic materials, plastics ext. contaminate the leachate by resolving. In this study; for the purpose of assessment about solid waste landfill areas stabilization, leachate and leachate treatment; related studies are researched. Pollution parameters of leachate that is a big problem for the world and Turkey are searched and essential treatment methods are argued.2008, 205 pages