Dengelenmiş amaç kartı aracılığıyla yüksek öğretim kurumlarında performans ölçüm sistemi
Performanc measurement system in higher education by using balanced scorecard
  1. Tez No: 232536
  2. Yazar: KHODABAKHSH RASHİDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAKİR ESNAF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dengelenmiş Amaç Kartı, Performans Ölçümü, Toplam Kalite, Balanced Scorecard, Measuring Performance, Total Quality
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Türkçe Özet: Üst düzey yöneticilerin birçoğu finansal amaçlı raporlamanın eksik yönlerini fark etmiş ve iyi tasarlanmış bir performans ölçüm sisteminin stratejik amaçlara ulaşılmasında temel teşkil ettiğini anlamışlardır. Bu gelişme, örgütsel performans raporlarının hazırlanmasında Dengelenmiş Amaç Sistemi'nin ortaya çıkmasına neden olmuştur.Dengelenmiş Amaç Kartı; kalite, güvence, toplam kalite, müşteri odaklı üretim ve organizasyon, değişim yönetimi, aktivite bazlı maliyet, entegre tedarik zinciri, süreç yönetimi, rekabet yönetimi gibi akımlardan beslenerek, 1990'lı yıllarda ortaya çıkan ve kaynaklarından daha radikal görüşlere sahip stratejik bir yönetim anlayışıdır.Dengelenmiş Amaç Kartı yaklaşımı, bir organizasyonun yönetim bilgi sisteminin tüm boyutlarının bütünleştirilmesini sağlamakta ve yöneticilerin işletmelerini değerleme tarzları ile zaman ve kaynaklarını kullanış şekillerini önemli ölçüde etkilemektedir.Dengelenmiş Amaç Kartı, kısa ve uzun dönemli amaçları, finansal olan ve olmayan, şirket içi ve dışı, performans ve sonuç göstergeleri arasındaki ilişkiyi, neden- sonuç hiyerarşisi içerisinde dengelibir şekilde şirket stratejisine yansıtmayı amaçlamaktadır.Yüksek Lisans Tezi olarak sunduğum çalışma ilk olarak performans kavramı üzerinde durulmuş, sonraki aşamada Dengelenmiş Amaç Kartı tanıtılarak uygulanma süreci açıklanmış ve İstanbul Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde Dengelenmiş Amaç Kartı analizinin uygulaması gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Yabancı Dildeki Özet: Most of the top-level managers have noticed the deficient aspect of financing aimed reporting and have realized that a well-designed performance measuring system constitutes a basic in achieving strategic objectives. This development has lead to emergence of Balanced Scorecard system in preparing organizational performance reports.Balanced Scorecard, fed by trends such as quality, security, total quality customer-oriented production and organization, management of change, activity based cost, integrated supply chain, process management, competition management, is a strategic management understanding, which emerged in the 1990's and has more radical opinions than its resources.Balanced Scorecard approach ensures the integration of all dimensions of the management information system of an organization and significantly affects the managers' manners of assessing their enterprises and ways of using time and resources.The short and long term objectives of Balanced Scorecard are to reflect the financial and non-financial, intra-company and out of company relation between performance and result indicators onto the company strategy in a balanced manner within cause and effect hierarchy.In the first sections of my study, which I have presented as a Post Graduate Degree Thesis, it has been dwelled upon the concept of performance and in the following sections the application process has been explained by introducing Balance Scorecard and the application of Balanced Scorecard analysis has been realized in Industrial Engineering department in İstanbul University.