Tedarik zinciri yönetiminde performans değerlendirme
Performance evaluation in supply chain management
- Tez No: 168367
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ELİF KONGAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Performans Değerlendirme, Dengelenmiş Amaç Kartı, Analitik Hiyerarşi Prosesi. x, Supply Chain Management, Performance Evaluation, Balanced Scorecard, Analytic Hierarchy Process. XI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Pazar koşullarının farklılaşmasından dolayı, günümüzde rekabet organizasyonlar arasında değil tedarik zincirleri arasında olmaktadır. Bu nedenle, işletmeler tedarik zincirlerinin etkililiğini sağlamak ve üst yönetime destek olmak amacıyla, tedarik zinciri performans değerlendirme sistemlerini uygulamak durumundadırlar. Bununla birlikte, tedarik zincirleri yoğun oranda operasyonel ilişkiler içerdiğinden dolayı, yalnızca maliyet ve kar üzerine odaklanan geleneksel metodolojilerle değerlendirilememektedirler. Dengelenmiş Amaç Kartı (DAK) yaklaşımı; finansal ve finansal olmayan, organizasyon içi ve organizasyon dışı göstergeleri dengede tutarak bu eksikliklerin üstesinden gelmekte ve daha iyi bir değerlendirme metodolojisi sunmaktadır. Bu noktada; DAK yaklaşımının uygulanması üzerine birçok çalışma varken, bu çalışmaların çok az bir kısmı, bir performans değerlendirme sistemi olarak bu yaklaşımın kullanımı üzerine analitik bir bakış açısı getirmektedir. Bu çalışmada; DAK metodolojisi temelinde belirli bir organizasyonun performansının ölçülmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda; DAK yaklaşımının bileşenleri olan perspektifler, stratejik amaçlar ve performans kriterleri ile birlikte analitik bir yapı geliştirilmektedir. Önerilen DAK değerlendirme yaklaşımı, bir teşvik sistemi olarak da uygulanabilmektedir. Çalışma, ayrıca değerlendirme prosesinin adımlarım gösteren genel bir DAK yapışım ve bir vaka çalışmasını da içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Due to changing market conditions today, the competition occurs between supply chains and not among companies. Therefore, companies are now forced to implement supply chain evaluation systems in their processes to obtain the efficiency of their supply chains and to provide support for the upper managementHowever, since supply chains involve intense operational relations, conventional methodologies focus only on cost and benefit factors and hence, lack the ability to evaluate these type of systems.Balanced Scorecard (BSC), eliminating this setback, build a balance between financial and non-financial, organizational and non-organizational indicators, and hence, suggests a more thorough evaluation methodology. Even though there are various studies applying Balanced Scorecard approach, a very few of them suggests an analytical perspective for the usage of BSC as a performance evaluation system. This study aims to measure and evaluate the performance of a given organization, depending on the BSC methodology. To achieve this, an analytical structure is built together with the components of BSC, viz., perspectives, strategic goals, and performance criteria. Proposed BSC evaluation approach can also be applied as an incentive system.A generic BSC structure and a case study are also included in the paper to demonstrate the steps of the evaluation process.