Ottoman script recognition by Hidden Markov models
Saklı Markov Model kullanarak Osmanlıca yazı tanıma
- Tez No: 23254
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIK AYBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Osmanlıca Gramer, Yazı Tanıma, Saklı Markov Model, Özellikler Cümlesi, Kilit Özellikler Cümlesi, Özellikler Parçası, Ana Özellikler Parçası, Kilit Özellikler, Zincir-kodu
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
öz SAKLI MARKOV MODEL KULLANARAK OSMANLICA YAZI TANIMA ÖZDEMİR, Kuzeyhan Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Yr. Doç. Dr. İşık AYBAY Yardımcı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Fatoş T. VURAL Aralık 1992,120 sayfa Bu tezde, Saklı Markov Model (SMM) kullanılarak bir Osmanlıca Yazı Tanıma sistemi ortaya konmuştur. Osmanlıca yazımının birleşik yapıları bu çalışmada önerilen yeni gösterim şekli ile gösterilmektedir. Bu yeni kavramlar Kilit Özellikler Cümlesi (KFSn), Özellikler Cümlesi (FSn), Özellikler Parçası (FSg), Ana Özellikler Parçası (MFSg), Kilit Özelikler (Bitim Noktası, Çatal Noktası, Kesişme Noktası, Döngü) ve zincir-kodlarından (1,2,3,4,5,6,7,8) oluşmuş özellikler kümesi şeklinde tanımlanmıştır. Ana Özellikler Cümlesi SMM ile modellenmiştir ve tanıma işlemi kilit özelliklerin x ve y koordinatları, Osmanlıca dilbilgisi gibi ek bilgilerle beraber bu modele dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Saklı Markov Modelinin performansını ortaya koyan deneysel sonuçlan umut verici olarak değerlendirebiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OTTOMAN SCRIPT RECOGNITION BY HIDDEN MARKOV MODELS ÖZDEMİR, Kuzeyhan M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Asst. Prof. Dr. Işik AYBAY Co-Supervisor : Assoc.Prof. Dr. Fatoş T. VURAL December 1992,120 Pages In this thesis, an Ottoman Script Recognizer Using Hidden Markov Models (HMM) is presented. Compound structure of Ottoman writing is represented by a new representation scheme and by the concepts which are proposed in this study. New concepts such as Key Feature Sentences (KFSn), Feature Sentence (FSn), Feature Segment (Fsg), Main Feature Segment (MFSg) are defined based on a feature set composed of Key Features (End Point, Branch Point, Cross Point, Loop) and chaincodes (1,2,3,4,5,6,7,8). MFSg's are modelled by HMM and the recognition is performed based on this model and additional information such as x- and y- coordinates of KF's (i.e. x or y projections) and Ottoman grammar, etc. Experimental results, which represent the performance of HMM, were found to be promising. Keywords : Ottoman Grammar, Script Recognition, Hidden Markov Model, Feature Sentence, Key Feature Sentence, Feature Segment, Main Feature Segment, Key Feature, Chaincode. Science Code : 619.02.05 in