Dağınık OPC sistemlerinin internet üzerinden denetlenmesi
Controlling distributed OPC systems on the internet
  1. Tez No: 232674
  2. Yazar: CİHAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE DOĞRU BOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: OPC, SCADA, Web Teknolojileri, OPC, SCADA, Web Technologies
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Süreç denetim sistemlerinde önemli bir rolü olan SCADA sistemleri, gelişen teknolojiyle birlikte kendini yenilemektedir. Gelişen yapılarıyla birlikte, kullanıcıya getirdiği büyük avantajların yanında bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Denetim sistemiyle sahadaki cihaz arasında yaşanan haberleşme sorunları ve yüksek maliyetler yaşanan en büyük sorunlardandır. Bu ve bunun gibi sorunların giderilmesi amacıyla yapılan çalışmaların bir ürünü olan OPC oluşumu 1990'lı yılların sonunda kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. Bu çalışmada, SCADA sistemleri, sistem bileşenleri, OPC standardı ve özellikleri tanıtılmıştır. Klasik uygulaması oluşturulan OPC tabanlı yerel denetim yapılara web teknolojileri entegre edilmiştir. Böylece, dağınık OPC sistemlerinin internet üzerinden denetlenmesi ve görüntülenmesi gerçeklenmiştir. Kullanıcının dünyanın neresinde olursa olsun yerel noktadaki sistemleri internet üzerinden denetlemesi ve görüntülemesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SCADA systems having an important role on process control systems are modernized with the developing technology. Together with the improved structures, SCADA has some disadvantages beside great advantages to the users. Communication problems between control system and device in the field and high costs are the biggest disadvantages. OPC standard which is the product of striving to remove these problems is presented to the users at the end of 1990?s. In this study, SCADA systems, system components, OPC standards and their specifications are introduced. Web technologies are integrated to the classical OPC based local control structured. Consequently, controlling and monitoring of DOPC (Distributed OPC) are implemented on the internet. It is provided that the operator can control and monitor the local systems. Wherever he is in the world.