Gölcük ve çevresinin sıvılaşma potansiyelinin değerlendirilmesi
Assesment of liquefaction potential of Gölcük area
  1. Tez No: 232692
  2. Yazar: GÜLNUR KOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gölcük, Sıvılaşma, Liquefypro, Gölcük, Liquefaction, LiquefyPro
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma kapsamında Gölcük ve çevresinin deprem kaynaklı sıvılaşma potansiyeli değerlendirilmiştir. Gölcük ve çevresi için sıvılaşma analizleri ve değerlendirmeleri yapılmadan önce inceleme alanı ile ilgili ve zemin sıvılaşması konusundaki mevcut kaynaklar incelenmiş ve çalışma kapsamında sunulmuştur. Bölgenin jeolojisinin yanı sıra tektoniği ve depremselliği değerlendirilmiştir. Bu çalışmada Gölcük Belediyesi tarafından Pliyosen yaşlı Arslanbey Formasyonu (Ta) ve Alüvyon (Qal) zemin üzerinde açtırılan toplam 39 sondaj kuyusunun verilerinden, arazi ve laboratuar deney verilerinden faydalanılmıştır. Sıvılaşma potansiyelinin değerlendirildiği bu çalışmada ilk olarak sıvılaşabilir zeminlerin varlığı üzerinde durulmuştur. Bu çalışmada inceleme alanı içerisindeki bütün formasyonlar değerlendirilmiş ve litolojileri göz önüne alındığında Arslanbey Formasyonu (Ta) ve Alüvyon' un (Qal) hakim olduğu alanların, zemin sıvılaşma tehlikesinin bulunduğu alanlar oldukları tespit edilmiştir. Formasyonlar ve litolojileri, hidrojeolojik koşullar zemin sıvılaşmasının değerlendirilmesinde bize yol göstermiştir. Kohezyonsuz zeminlerin sıvılaşma potansiyeli analizleri için Seed and Idriss (1971) tarafından geliştirilen Standart Sıvılaşma Yöntemi uygulanmıştır. Sıvılaşma analizleri, Standart Sıvılaşma Analiz yöntemini esas alan LiquefyPro (CivilTech 2002) bilgisayar programı kullanılarak yapılmıştır. Toplam 39 tane sondaj kuyusundan 20 tanesinde sıvılaşma potansiyeli tespit edilmiştir. Sıvılaşmaya bağlı olarak meydana gelen toplam oturma miktarı 1.41 cm ile 35.05 cm arasında değişmektedir. Kullanılan program ve sıvılaşma potansiyelinin belirlenmesinde kullanılan yöntem çalışma içerisinde açıklanmıştır. Son olarak çalışma kapsamında, sıvılaşma analizleri sonuçları ArcGIS ortamına aktarılmış, Gölcük için ArcGIS ortamında sıvılaşma potansiyeli haritası hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, liquefaction potential of Gölcük area induced by earthquake was evaluated. Before liquefaction analysis and evaluation of results for Gölcük area, available studies related to Gölcük area and liquefaction analysis was researched and presented in this study. In addition to geology, tectonic and geodynamic features of study area were evaluated. In this study, datas of 39 boring dirilled by Gölcük Municipality over the Alluvium (Qal) soils and Arslanbey Formation (Ta), datas of field and laboratory tests were used. In this study, all of formations existing over the study area were examined and ıt was determined that the areas consisting of Arslanbey Formation (Ta) and Alluvium (Qal) had a potential of soil liquefaction.. For this study of evaluation of liquefaction potential, firstly ıt was focused on determining liquefiable soils. Formations and their lithology, hydrogeological conditions guided us for the assesment of liquefaction potential. 39 borings drilled by Gölcük Municipality over the non-cohesive soils in order to evaluate liquefaction potential of non-cohesive soils. In this study, Standart Liquefaction Analyses method proposed by Seed and Idriss (1971) were used. Liquefaction analyses were run by LiquefyPro (CivilTech 2002) computer program based on Standart Liquefaction Analyses method. Analysis indicated that 21 out of 39 boreholes carry liquefaction potential. Calculated total settlements vary from 1.41 cm to 35.05 cm. Liquefaction Analysis program used in this study and method of liquefaction analysis was told. At the end of this study, results of liquefaction potantial analysis were imported to GIS (Geological Information System). Liquefaction potential map was prepared for Gölcük area and presented in this study.