FRP ile güçlendirilmiş betonarme kirişlerin burulma davranışı
Torsional behavior of reinforced concrete beams strengthened with fibre reinforced polymers
- Tez No: 232701
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEVKET ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Burulma, Betonarme Kiriş, FRP, Lif Takviyeli Polimer, Güçlendirme, Torsion, Reinforced Concrete Beam, FRP, Fibre Reinforced Polymer, Strengthening
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmada Lif Takviyeli Polimer'ler (FRP) kullanılarak burulma güçlendirilmesi yapılan betonarme kirişlerin basit burulma momenti etkisi altındaki davranışları incelenmiştir. Bu amaçla 12 adet normal dayanımlı ve 14 adet yüksek dayanımlı betondan imal edilmiş toplam 26 adet betonarme kiriş hazırlanmıştır. Tüm numunelerde kesit boyutları ve beton basınç dayanımı, donatı oranı ile düzeni sabit tutulmuştur. Tüm numunelerde etriye ve boy donatı olarak 8 mm çapında nervürlü donatı kullanılmış ve güçlendirme malzemesi olarak cam lifi (GFRP), normal elastisite modüllü karbon lifi (CFRP-N) ve yüksek elastisite modüllü karbon lifi (CFRP-H) takviyeli polimerler kullanılmış ve karşılaştırma numuneleri hariç diğer tüm numuneler üç farklı FRP kullanılarak sargılanmıştır. Sargılama düzeni etriyeye paralel (enine) ve boy donatıya paralel (boyuna) olarak yapılmıştır. Tüm numunelerde enine sargılama uygulanmış ancak katman sayısı ile boyuna yapıştırma değişken olarak alınmıştır. Enine sargılama bir ve iki kat, boyuna yapıştırma ise tek kat olarak uygulanmıştır. Enine ve boyuna doğrultuda kullanılan tüm FRP'ler 40 mm genişliğindedir. Enine sargılamada sargıların merkezinden merkezine olan aralıklar 100 mm alınmıştır. Karşılaştırma numuneleri ve sargılanan tüm numuneler basit burulma deneyine tabi tutulmuştur. Deneyler sırasında numuneler üzerinden uygulanan yük, birim dönme açısı ve birim uzama miktarları elektronik veri toplama sistemi yardımıyla kaydedilmiştir. Deneylerden elde edilen veriler kullanılarak tüm numunelere ait burulma momenti ? birim dönme açısı grafikleri ile burulma momenti ? toplam boy uzama grafikleri çizilerek karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, behavior of reinforced concrete beams strengthened with fibre reinforced polymer?s (FRP) under pure torsion were investigated. For this purpose, 26 reinforced concrete beams (12 normal strength and 14 high strength concrete beams) were prepared. Cross sectional dimension, compressive strength of concrete, reinforcement ratio and reinforcement orientation were kept constant for all beams. Glass fibre reinforced polymer (GFRP), normal modulus carbon fibre reinforced polymer (CFRP-N) and high modulus carbon fibre reinforced polymer (CFRP-H) were used for strengthening of test beams. All test beams, except reference specimens, were strengthened with various FRP orientations. Fibre orientations were parallel to the stirrups (transverse) and parallel to the longitudinal reinforcement (longitudinal). All strengthened beams were wrapped in transverse direction. Number of the transverse layer and existence of strengthening in the longitudinal direction were the test variables. Strengthening in transverse direction was applied through one and two layers, while longitudinal FRP was applied in one layer. Width of all FRP sheets, applied in both longitudinal and transverse directions, were 40 mm. Center to center spacing of the FRP sheets was 100 mm for transverse directions. Reference specimens and all the specimens strengthened with FRP composites were tested under monotonically increasing pure torsion. During the tests, electronic data logger system was used to record the applied load, angle of twist and crack width. Relationships between torsional moment ? angle of twist and torsional moment ? total elongation were investigated by using the test results.