İnternet protokolü üzerinden ses iletimi ve bir yazılım uygulaması
Voice over internet protocol and a software application
  1. Tez No: 232714
  2. Yazar: NURTEN ERKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YAŞAR BECERİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: VoIP, TCP, UDP, SIP, PSTN, H.323 Protocol, Socket programming, MFC programming
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
İnternet protokolü üzerinden ses iletimi (VoIP-Voice over IP), günümüz devre anahtarlamalı telefon santralleri yerine sesin IP paketlerine dünüştürülerek tamamen IP temelli şebekeler üzerinden iletilmesidir. VoIP özellikle ekonomik açıdan sahip olduğu avantajlar nedeniyle şirketler için çok cazip bir ortam oluşturmaktadır. Bu tez kapsamında geliştirilen yazılım uygulaması günümüzde internet ve intranet kullanıcıların yoğun olarak kullandığı SKYPE,MSN gibi gelişmiş ses görüşmesi yapmayı sağlayan programların temel özelliklerine sahiptir. Uygulama Visual C++ geliştirme ortamında nesne tabanlı programlama teknikleri kullanılarak geliştirilmiştir. Sunucu (Server) ?Kullanıcı (Client) tabanlı bir uygulamadır. Bilgisayardan ?bilgisayara (PC to PC) ses görüşmesi yapmayı sağlar. Kullanıcılar sunucuya programın kullanıcı ara yüzünden bir isim yazarak bağlanırlar. Sunucuda tüm bağlanan kullanıcıların isim listesi tutulur. Sunucu yeni bir bağlantı olması durumunda tüm kullanıcılara güncellenmiş listeyi gönderir. Kullanıcılar gelen listeden istediği kişiyi seçerek ses görüşmesi yapar veya kendisini seçmiş olan bir kullanıcıdan gelen sesi alır. Uygulama kullanıcı hesabı sistemine dayanmadığı için tek oturumlutur. Kullanıcılara ait bilgiler sadece sistemde kaldıkları süre boyunca sunucuda tutulur. Sistemden çıktıklarında ise veritabanından silinirler. Uygulama denenmiş ve ses görüşmesi başarılı bir şekilde yapılmıştır. Bu uygulama gelişmiş ses görüşmesi yapmayı sağlayan programlara alternatif olarak kullanılabilir. Kullanıcılara ekonomik ve sınırsız görüşme imkanı sağlar. Uygulamamanın bağlantı kısmında TCP/IP haberleşmesi, iletim kısmında ise TCP protokolü kullanılmıştır. Tez kapsamında uygulama ve bu uygulamanın altyapısında kullanılan IP temelli ses iletimi hakkında açıklamalar, VoIP uygulamarında kullanılan protokoller çeşitli başlıklar altında detaylı bir şekilde incelenmiştir. Ahantar Kelimeler:VoIP, TCP, UDP, IP, SIP, PSTN, H.323 protokol, Soket programlama, MFC programlama.
Özet (Çeviri)
Voice Over Internet Protocol (VoIP) is the transmission of voice over completely IP based Networks, instead of today?s circuit switching phone networks. VoIP especially forms a very attractive environment for companies, because of it?s advantages. The software which was developed around the scope of this thesis, has the basic properties of programs like SKYPE, MSN, which provides having improved voice meetings and which used intensively by internet users. Application is improved in Visual C++ development environment by using object-oriented programming technics. It is a server-client based application. It provides voice meetings to be made from one pc to another. Users are connected to the server by entering a user name to the client interface. Name list of all connected users is stored on the server. Server sends the updated name list to all users when a new connection is established. Users choose the desired person from the list which has come, or receives the voice coming from the user who has choosen herself/himself. Application is single-sessioned since it is not based on user accounting system. Information of users is stored on server only when they are active on system. When they log out, they are deleted from the database. Application is tested and voice meeting has been succesfully made. This program may be used as an alternative to programs which provide improved voice meeting. It provides users economic and unlimited meeting opportunity to users. At the connection side of the application TCP/IP communication, and on the transmission side TCP protocol, is used. Explanations about the IP based voice transmission which is used in the infrastructure of the application, the application and the protocols which are used in VoIP applications are examined in detail under various headlines around the scope of this thesis.