Veri madenciliğinde genetik algoritmalar
Genetic algorithms in datamining
- Tez No: 232713
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVCİHAN DURU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Veri Madenciliği, Genetik Algoritmalar, Öğrenci Verileriyle Veri Madenciliği, Data Mining, Genetic Algorithms, Data Mining in Education
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bilgi teknolojilerinin doğal gelişim sonucu olan veri madenciliği büyük veri yığınları içerisinden anlamlı veri birlikteliklerinin yakalanabilmesi için; akıllı metotlar yardımıyla bu birlikteliklerin çekilmesi işlemidir. Başka bir deyişle, büyük veri yığınları içerisinden veriyi madenleme olarak da tanımlanabilir. Veri madenciliği pazarlama, bankacılık ve finans, tıp ve ilaç sektörü, biyoloji, genetik, endüstri ve mühendislik, eğitim gibi bir çok alanda bulunan verilerden anlamlı sonuçların çıkartılabilmesi için kullanılmaktadır. Bu tez kapsamında hedeflenen veri madenciliği ve genetik algoritmaların incelenmesi öğrenci verileri kullanılarak bu iki yöntemin birleştirilmesi sonucu ortaya çıkacak olan kuralların analiz edilmesidir. Genetik algoritma hızlı çalışan ve büyük veri kümelerinde iyi sonuçlar üretebilen bir sınıflandırma algoritması olduğu için tercih edilmiştir. Yapılan uygulamayla, genetik algoritmalar ile ortaya çıkan kurallar ve parametreler aracılığıyla yapılan bazı değişikliklerin sonuçlara olan etkisi incelenmiştir. Veri madenciliğinde sınıflandırma algoritması olarak kullanılan genetik algoritmaların performansı ve hızı gözlenmeye çalışılmış olup; algoritmanın veri madenciliğinde kullanım şekli iyileştirilmeye çalışılmıştır. Çalışmada KO.Ü öğrenci bilgi sisteminden alınan 2003 ve 2004 girişli öğrencilerin verileri kullanılmıştır. Öğrenci verilerinin niteliklerinin incelenmesi için geliştirilen bu çalışma da öğrencilerin durumları ile ilginç kurallar yakalanmaya çalışılmış ve ilerisi için kullanılabilir sonuçlar ortaya çıkartılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Data mining is a method that extracting meaningful knowledge from large amounts of data using intelligent methods. Data mining can be viewed as a result of the national evolution of information technogies and describe as mining the information. Data mining had been using in many areas effectively like marketing, banking and insurance, medicine, biology, genetic, industry and engineering, education etc. to obtain meaningful results. The objective of this study was to examine data mining and genetic algorithms and to analyze student?s database by using the software application which was included this algorithm. In this study, rules are analyzied that are results of genetic algortihms. Genetic algorithms are choiced because it is a fast and gives good results in large amounts of datasets. In this study, student?s database is obtained from Kocaeli University Student Information System. This study is developed to analyze student?s informations. The purpose of analyzing rules that poduced with genetic algorithms, using them for taken decisions for the future.