Otomotiv sektöründe imalat çizelgeleme probleminin tamsayı programlama ile çözümü
Automotive sector production scheduling problem solution with integer programming
  1. Tez No: 232735
  2. Yazar: VOLKAN YÖRÜKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALPASLAN FIĞLALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üretim Çizelgeleme, Kısıt Yönetimi, Dogrusal Tamsayı Optimizasyonu, Production Scheduling, Constraint Management, Linear Integer Optimization
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Otomotiv sektöründe elde tutma maliyeti önemli maliyet kalemlerinden biridir. Günümüzde bu maliyet kalemini azaltmak için pek çok çalısma yürütülmektedir. Bu çalısmada, Türkiye'de sektöründe önder kuruluslardan Ford Otosan A.S.'nin bitmis ihraç araç stoklarını azaltmak amacıyla yürüttügü tamsayı dogrusal programlama modeline yer verilmistir. Çalısmada ele alınan problem imalat çizelgeleme konu baslıgı kapsamına girmektedir. Çalısmanın amacı, üretime alınacak ihraç araçların üretim günlerini çizelgelemek ve nihayetinde ihraç bitmis araç stoklarını düsürmektir. Model kapsamında pek çok imalat ve imalatçı kısıtı analiz edilmis ve gerekli olanlar modele adapte edilmistir. Model tamsayı dogrusal programlama modeli olarak insa edilmistir ve çözümü kolaylastırmak için kısıt bazında gruplama yaklasımı kullanılmıstır. Literatürdeki diger çalısmalar belirli kriterler bazında incelenmis. Çalısma hizmet etmeyi amaçladıgı ihraç araç stoklarını belirgin bir sekilde düsürmüs ve sirkete katma deger yaratmıstır.
Özet (Çeviri)
In automotive industry, inventory holding cost is one of the most important cost items. Nowadays, plenty of studies are conducted to diminish this cost. At this thesis, linear integer programming model of Ford Otosan (which is one of the pioneer companies of its sector), to reduce export finished vehicles is mentioned. The problem mentioned at this study is under the title of production scheduling. The aim of this study is to schedule export vehicles to a specific day that will be taken into production and consequently reduce export finished vehicles inventory. In the content of the model significant amount of production and supplier constraints are analyzed and necessary ones are adapted to the model. The model is constructed as linear integer programming and to ease the solution grouping based on constraint approach is used. Other literature studies are examined based on some predefined criterion. The study reduced export vehicles inventory that had aimed to serve and added value to its company.