Optik fiber Bragg ızgara algılayıcıların analizi
Analysis of optical fiber Bragg grating sensors
- Tez No: 232754
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARİF DOLMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fiber Optik Sensörler, Gerilme, Sıcaklık, Foto Duyarlılık, Fiber Izgaraları, Optical Fiber Sensors, Strain, Temperature, Photosensitivity, Fiber Gratings
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Akıllı yapılar, sistem kontrol ve imalat süreci izleme gibi faaliyetlerde sıcaklık, gerilme ve basınç gibi fiziksel parametrelerin doğru ve hızlı ölçümü önem kazanır. Bunun için çeşitli sıcaklık, gerilme ve basınç ölçüm teknikleri geliştirilmiştir. Uygulamada bu tekniklerin çoğu elektriksel tabanlıdır. Günümüzün artan ihtiyaçları bu parametrelerin ölçümünün aynı anda birden çok noktadan izlenmesini talep etmektedir. Geleneksel sensörlerin bu taleplere göre yeniden şekillendirilmesi gerekmektedir. Bu tezde, bu gibi artan ihtiyaçları karşılayabilecek yüksek çözünürlüklü, düşük maliyetli, kolay üretilebilen, sağlam ve çevre şartları veya yayılmış bünyeli yapılarda işlevsel yarı dağıtılmış fiber optik gerilme ve sıcaklık algılama sistemleri ve bu sistemler için en uygun tekniklerden biri olan Fiber Bragg Izgara (FBG) metodu tanıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
Accurate and Rapid measuring of physical parameters like strain, temperature and pressure has great importance to smart structure, system control and manufacturing process monitoring. Hence, various temperature, strain and pressure measurement Technologies have been developed. In practice, almost all these Technologies are electrically based. Necessities of our century require monitoring of these parameters at multiple locations at the same time. So, traditional sensors should be rearranged according to that request. In this research, quasi distributed strain and temperature sensing systems with high resolution, low cost, easy fabrication and robustness that can be operated reliably in harsh environment or extended structures and Fiber Bragg Gratings (FBG) which is one of the best techniques of these systems are introduced for that increasing demands.