Geniş bantlı horn antenlerin anten faktörü ve kazançlarının ölçümü için yeni bir yöntem: Ölçüm ve analitik hesaplama
New method for measurement antenna factor and gain of broadband horn antennas: Measurement and anaytical calculation
- Tez No: 232753
- Danışmanlar: PROF.DR. DOĞAN DİBEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anten, Kazanç, Anten Faktörü, ki Anten Metodu, Standart Saha Metodu, Tek Anten Metodu, Ölçüm, Ölçüm Belirsizliği, Antenna, Gain, Antenna Factor, Two Antenna Method, Standard Site Method, One Antenna Method, Measurement, Measurement Uncertainty
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Herhangi bir mesafedeki tek bir yönlü lineer antenin kazanç faktörünü hesaplamak için bir basit metot ortaya konulabilir. Horn anteni kalibre etmek için yalnızca olağan ekleme kayıpları ölçümü için bir ölçüm cihazına ve ikinci özdes bir anteni taklit eden yansımalı bir yüzeye ihtiyaç vardır. Ölçümlerin hızı arttırılabilir ve bundan dolayı hızlı ve verimli sonuçlar alınabilir. Sonuçların ulusal standartlara izlenebilirliği sağlanabilir. Bu çalısmada, 1 GHz - 18 GHz frekans aralığında çalısan horn antenlerin kalibrasyonu bütün metotlar kullanılarak yapılmıstır. Bu durum makalelerde gözlenmemis olup yeni bir çalısma olarak ortaya konulmustur. ?ki Anten Metodu, Standart Saha Metodu (Üç Anten Metodu) ve Tek Anten Metodu kullanılarak horn antenlerin anten faktörleri bulunmus ve bunlar arasındaki farklar ortaya çıkarılmıstır. Tek Anten Metodu'nda ise farklı plakalar ve farklı mesafeler kullanılarak anten faktörünün değisimleri incelenmistir. Bu durum yine makalelerde gözlenmemis olup yeni bir çalısma olarak ortaya konulmustur.
Özet (Çeviri)
A simple method can be given to measure the gain factor of a single directional linearly polarized antenna in whatever distance. It requires only measuring equipment for usual insertion loss measurement and the antenna itself in front of a reflecting surface simulating a second identical antenna to be calibrated. This can speed up measurements and therefore, rapid and efficient results can be taken. Its results can be made traceable to national standards. All the methods were used for the calibration of horn antennas which have the frequency range of 1 GHz to 18 GHz at this work. This situation has not found at the papers and a new work for this subject was given. Two Antenna Method, Three Antenna Method (Standard Site Method) and One Antenna Method were used to find the antenna factors of horn antennas and the difference between them were found. The variation of the antenna factors has been investigated at One Antenna Method by using different plates and distances. This situation has not been observed at the papers and it was given as a new work.