Experimental study of water coning in the presence of vertical and horizontal wells in homogeneous bottom water drive reservoir model
Homojen ve alttan su tablalı bir hazne modelinde dikey ve yatay kuyuların varlığında su konileşmesi üzerinde deneysel çalışmalar
  1. Tez No: 23284
  2. Yazar: ALİ EL-HADİ KSHADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER OKANDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su konileşmesi, Kritik üretim debisi, Perforasyon kalınlığı, Alttan su tablalı üretim mekanizması, yatay kuyu, Water Coning, Critical Production Rate, Perforation-Height, Bottom-Water Drive Reservoir, Horizontal Well
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZ HOMOJEN VE ALTTAN SU TABLALI BİR HAZNE MODELİNDE DİKEY VE YATAY KUYULARIN VARLI?INDA SU KONILEŞMESI ÜZERİNDE DENEYSEL ÇALIŞMALAR KSHADA, Ali El-hadi Yüksek Lisans Tezi, Petrol Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ender OKANDAN Kasım, 1992, 136 sayfa Bu araştırmada, yüksek akmazlıklı petrolün, perforasyon kalınlığının ve üretim debisinin yatay ve dikey kuyulardaki konileşme davranışlarına olan etkisi deneysel olarak çalışılmıştır. Dilim şeklindeki radyal simetrili silindirik model, alttan su tablalı bir sistemi temsil edecek şekilde geliştirilmiştir. Perforasyon kalınlığı petrol kalınlığının yüzde 25 ve 50 'si kadardır. Bir kuyunun üretim tarihçesi 10, 20 ve 30 mm civalık basınç farklarıyla benzeştirilmiştir. Sistemin tekrarlanabilirliğini gözlemek amacıyla, biri yatay, öbürü dikey kuyu için olmak üzere, deneylerden ikisi yinelenmiştir. Laboratuvar deneylerinin sonuçları, her tamamlama aralığındaki en düşük debide üretimin en yüksek olduğunu göstermiştir. Ayrıca üstten perforasyonun alttansu tablalı haznelerde yapılacak en iyi hareket olduğu, yatay bir kuyudan elde edilen petrol miktarının, dikey kuyuda elde edilenden yüzde olarak daha fazla olduğu ve düşük brüt debilerde yatay kuyuların su konileümesine dikey kuyulardan daha fazla direnç gösterdiği sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL STUDY OF WATER CONING IN THE PRESENCE OF VERTICAL AND HORIZONTAL WELLS IN HOMOGENEOUS BOTTOM WATER DRIVE RESERVOIR MODEL KSHADA, Ali El-hadi M.S. in Petroleum Engineering Supervisor: Prof.Dr. Ender OKANDAN November, 1992, 136 Pages In this investigation, the effect of the high viscous oil, perforation thickness and the production rate on the coning behavior for vertical and horizontal wells were studied experimentally. The Model chosen was a pie-shaped cylindrical sand pack with radial symmetry, which was designed to represent a bottom water drive system. The penetrations were 25 and 50 percent of the oil zone thickness. Production histories of a well were simulated with pressure differential of 10, 20, and 30 mmHg. Two of the experiments, one for vertical well and the other for horizontal well were repeated at similar test conditions, in order to check system reproducibility. The results of the laboratory tests mshowed that, the highest recovery was obtained by the lowest rate for each completion interval, it suggested that perforating at the top would be the best practice in bottom water drive reservoir, oil recovery from a horizontal well can be increased with some percent higher than a vertical well, and horizontal well exhibited better performance than vertical well in resisting water coning under low gross rates.