Multigrid methods for the solutions of vector equations
Vektör denklemlerinin multigrid metodları ile çözümü
  1. Tez No: 23285
  2. Yazar: UĞUR SALİH UÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT KARASÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu grid, kaba grid düzeltme, enterpolasyon, vektörizasyon, relaxatiorrinetodlari
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Öz VEKTÖR DENKLEMLERİNİN MULTIGRID METODLARI İLE ÇÖZÜMÜ UÇAR, Uğur Salih Yüksek Lisans Tezi, Matematik Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Bülent Karasözen Ekim, 1992, 165 sayfa Bu çalışmada, relaxation metodlan grubuna giren multigrid konusu yüzeysel olarak incelenmiştir. Özel bir problem olan diffusion convection denkleminden elde edilen sistem IBM/3090'nın vektör özelliği kullanılarak, multigrid metodu ile çözülmeye "\ çalışılmıştır. Çeşitli sayısal sonuçlar verilmiş ve tartışılmıştır. Vektör özelliğinin kullanılması ve kullanılmaması ile elde edilen zaman ölçümleri gösterilmiştir. Amaç, sistemin sonuçlarını çok küçük hatalarla en kısa sürede elde etmek. Bu amaçla, diferansiyel denklemi linear sistemle çözmek yerine (sonlu parçalama metodu ile matrix sistemi elde etme yerine), vektör sistemine çevirip D3M/3090'mn vektör özelliğinin kullanılmasıyla, çözümü elde edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MULTIGRID METHODS FOR THE SOLUTIONS OF VECTOR EQUATIONS UÇAR, Uğur Salih M.S. in Mathematics Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Bülent Karasözen October ^ 1992, 165 pages The multigrid subject, which is in the group of relaxation methods, is analyzed in this research. The system which is obtained from the special problem called diffusion convection equation is solved by using the IBM/3090's vector facility by multigrid method. Various numerical results are presented and discussed. Time comparisons of running programs are done, using vector facility versus not using vector facility. The purpose is to get solutions of the system, with very small errors in small time. For this purpose, instead of solving the differential equation in linear form (translating it into the matrix system by using finite difference method), the equation is translated into vector form and the problem is solved by using the EBM/3090's vector facility. Keywords : Multigrid, coarse grid correction, interpolation, vectorization, relaxation methods. Science Code: 403.06.01 iv