An Algebraic method in solving eigenvalue problems
Özdeğer problemlerin çözümü için cebirli bir yöntem
  1. Tez No: 23290
  2. Yazar: AYDAN PAMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKAY ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: özdeğer problemi, uzay daralma metodu, self- adjoint operatör, yan-sımrlı, en küçük özdeğer, eigenvalue problem, space pruning method, self-adjoint operator, semi-boundedness, smallest eigenvalue
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
oz ÖZDE?ER PROBLEMLERİNİN ÇOZUMü İÇİN CEBRİK BİR YÖNTEM Aydan PAMIR Doktora Tezi, Matematik Anabilim Dalı Tez Yöneticileri: Prof.Dr. Okay Çelebi Prof.Dr. Metin Demiralp Nisan, 1992, 44 sayfa, Bu tezde self- adjoint, yarı sınırlı, ikinci basamaktan lineer, eliptik kıs mi türevli operatörlerin en küçük özdeğerlerinin bulunması için integrasyon ge rektirmeyen bir algoritma geliştirilmiştir. Metot, temel olarak uzay daraltma kav ramına dayanmaktadır. Algoritmanın oluşturulmasında operatörün tanımlandığı bölgenin biçimi önemlidir. Bu çalışmada, dikdörtgensel bölge kullanılmıştır. Son olarak bazı test problemleri bu algoritma ile çözülmüş ve tatminkâr sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ALGEBRAIC METHOD IN SOLVING EIGENVALUE PROBLEMS PAMIR, AYDAN Ph.D. in Mathematics Supervisor: Prof.Dr. Okay Çelebi Co-supervisor: Prof.Dr. Metin Demiralp April 1992, 44 pages In this dissertation an integration free algorithm is developed to deter mine the smallest eigenvalue of a self-adjoint, semi-bounded, second order linear elliptic partial differential operators. The method is mainly based on the concept of space pruning. The shape of the domain has an important role in the develop ment of the algorithm. In this work, a rectangular domain is used. Finally, some test problems are solved using this method and satisfactory results are obtained.