Free bending vibrations of adhesively bonded orthotropic plates
Yapıştırılarak birleştirilmiş ortotropik levhaların serbest eğilme titreşimleri
  1. Tez No: 23289
  2. Yazar: FARİD TOGHİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UMUR YÜCEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest Eğilme Titreşimleri, Ortotropik Levhalar, Cok Katmanlı Levhalar, Birleştirilmiş Levhalar, Bindirme Bağlantıları, Transfer Matris Metodu, Free Bending Vibrations, Orthotropic Plates, Multi-layer Plates, Bonded Plates, Lap-joints, Transfer Matrix Method
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz YAPIŞTIRILARAK BİRLEŞTİRİLMİŞ ORTOTROPIK LEVHALARIN SERBEST E?İLME TİTREŞİMLERİ TOGHI, Parid Yüksek Lisans Tezi, Havacılık Mühendisliği Anabilim Dalı Tez 1. Yöneticisi: Prof. Dr. Umur YÜCEO?LU Tez 2. Yöneticisi: Yrd. Doc. Dr. Ozan TEKİN ALP Mayıs, 1992, 95 sayfa Yapıştırılarak birleştirilmiş ortotropik levhaların serbest titreşimleri araştırılmıştır. Kayma şekil değiştirmesi ve dönel eylemsizliğin hesaba katılması için Mindlin'in levha teorisi kullanılmıştır. Yapıştırıcı tabakada hem kalınlık hem de kayma şekil değiştirmesi dahil edilmiştir. Levhalar iki karşı kenar üzerinde basit mesnet şartlarına sahip olacak şekilde farzedilmiştir. Ancak, sınır şartlarının herhangi birleşimleri diğer kenarlar üzerinde tanımlanabilir. Malzemenin asal doğrultularının levhanın kenarlarına paralel olduğu özel ortotropi hali için, transfer matris metodunun gözden geçirilmiş bir şekli problemi çözmek amacıyla kullanılmıştır. Bu sayısal metodun yaklaşıklığı çift triginometrik seri çözümünden (Navier'in metodu) elde edilen sonuçlan kullanılarak tartışılmıştır. Genel ortotropi halinde problemi çözmek için Rayleigh-Ritz metodu kullanılmıştır. Son olarak, özel ortotropi hali için kullanılan çözüm metodu, yapıştırılarak birleştirilmiş tek bindirme bağlantılı ortotropik levhaların serbest eğilme titreşimlerini araştırmak üzere genişletilmiştir. Mod şekillerinin grafikleri çizilmiştir ve geniş bir parametrik çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FREE BENDING VIBRATIONS OF ADHESIVELY BONDED ORTHOTROPIC PLATES TOGHI, Farid M.S. in Aeronautical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Umur YÜCEO?LU Co-Supervisor: Assist.Prof.Dr. Ozan TEKİNALP May, 1992, 95 pages. Free vibrations of adhesively bonded orthotopic plates is studied. Mindlin's plate theory is used to take into account shear deformation and rotatory inertia. Both effects of thickness and shear deformation in the adhesive layer is included. Plates are assumed to have simply supported boundary conditions on two opposite edges. However, combinations of any boundary conditions can be prescribed on other edges. For the case of special orthotropy in which principal directions of material are parallel to the sides of the plates, a revised form of the transfer matrix method is used to solve the problem. Accuracy of the numerical method is discussed using the results obtained from double trigonometric series solution (Navier's method). Rayleigh-Ritz method is used to solve the problem with general orthotropy. Finally, the method of solution for the case of special orthotropy is extended to study the free bending vibrations of adhesively bonded single lap-joints in orthotropic plates. Mode shapes are plotted and an extensive parametric study is performed.