A Metallographic study of centrifugally cast naphtha cracking tubes
Savurma döküm tekniği ile üretilmiş nafla parçalama tüpleri üzerine metalografik bir çalışma
- Tez No: 23291
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikroyapı, X-ışını Kırınımı, Sertlik Deneyi, Çekme Deneyi, Darbe Deneyi, Faz Dönüşümü, Microstructure, X-Ray Diffraction, Hardness Test, Tension Test, Impact Test, Phase Transformation
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET SAVURMA DÖKÜM TEKNÎ?Î ÎLE ÜRETÎLMÎŞ, NAFTA PARÇALAMA TÜPLERİ ÜZERÎNE METALOGRAFÎK BÎR ÇALIŞMA DO?AN, Ümran Bülent Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Erdoğan TEKÎN Mayıs 1992,92 Sayfa Bu tezde, PETKÎM' de kullanılmakta olan, savurma döküm tekniği ile üretilmiş, yüksek sıcaklığa dayanıklı tüplerden numuneler alınmış ve üzerlerinde metalografik bir çalışma yapılmıştır. Optik metalografi ve SEM teknikleri kullanılarak, ısıl işlem görmüş ve görmemiş Alloy 800 tüp numunelerinin ve serviste kullanılmış HK 40 tüp numunesinin mikroyapıları açıklanmış, bu numunelerde bulunan fazlar ve elektrolitik karbür çıkarımı yöntemi ile elde edilen çökeltiler SEM- EDX ve X- ışını kırınım analizi ile belirlenmiştir. Tüm numunelerin sertlikleri ölçülmüş, çekme ve darbe deneyleri sadece ısıl işlem görmemiş Alloy 800 ve serviste kullanılmış HK 40 tüp numunelerineuygulanmıştı r.Cr7C3 ?> Cr23c6 faz dönüşümü tartışılmış ve mikroyapı-mekanik özellik ilişkisi açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A METALLOGRAPHIC STUDY OF CENTRIFUGALLY CAST NAPHTHA CRACKING TUBES DO?AN, Ümran Bülent M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Erdoğan TEKÎN May 1992,92 pages A metal lographic study was performed on the samples which were taken from the centrifugally cast pyrolysis tubes used in PETKÎM. The microstructures of the as cast and of the heat treated tube specimens which have Alloy BOO alloy composition; and of the used tube sample that has HK 40 alloy composition; were examined by optical metallography and by SEM, and the phases present were analysed by EDX which is attached to SEM. X-ray diffraction analysis of the powders, extracted electrolytically from the related samples, were carried out. Hardness test was applied to all the specimens, while tension and impact tests wereapplied to the as cast and to the used tube specimens. The phase transformation of Cr-jC^ to Cr23C6 is discussed and microstructure - mechanical property (hardness) relation is expained.