Micro computer applications in hydraulic analysis and design of water distribution networks
Su dağıtım şebekelerinin hidrolik analiz tasarımında mikro bilgisayar uygulamaları
- Tez No: 23301
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ALTINBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su Dağıtım Şebekeleri, Hidrolik, Bilgisayar Programlan, Water Distribution Networks, Hydraulics, Computer Programs
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
oz SU DA?ITIM ŞEBEKELERİNİN HİDROLİK ANALİZ VE TASARIMINDA MİKRO BİLGİSAYAR UYGULAMALARI AKYÜREK, Korkut Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilin Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Doğan ALTINBİLEK Nisan, 1992, 164 sayfa. Bu çalışmanın amacı kişisel bilgisayarlarda kullanmak üzere şebeke çözüm programlan hazırlamaktır. Bu tez içersindeki programlar tasarım amaçlı programlar ve analiz amaçlı programlar olmak üzere guruplara ayrılırlar. Tasarım programları ölü nokta metodu, eşdeğer boru uzunlukları metodu ve doğrusal yaklaşım metodlarına dayanmaktadır. Diğer yandan analiz programları ise, göz yaklaşımı metodu ve doğrusal yaklaşım metodlarına dayanmaktadır. Programlar, dal ve göz sistemlerini çözebilecek kapasitede olup FORTRAN 77 dilinde yazılmışlardir. Orjinal programlar referans 13'den aiinmiş olup bu programlar Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ndeki bilgisayar sistemi için 1972 yılında yazılmıştır. Bu tezin kapsamı içersinde, programlar yeniden düzenlenmiş, geliştirilmiş ve mikro bilgisayarlara uygulanabilecek şekilde değiştirilmişlerdir. Programların düzenlenmesinden sonra, test etmek ve aralarında karşılaştırma yapabilmek amacıyla, bütün programlar Bahçeşehir su dağitim şebekesine uygulanmıştır. Daha sonra her gurubun programlan sonuca yaklaşma hızı, doğruluk, yetenek ve kapasite açısından karşiîaştirilmişlardır. Ayrıca bütün tasarım programlarının özelliği olan maliyet hesabi sayesinde, her çözümün projedeki toplam boru tutarı hesaplanmışta".
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MICRO COMPUTER APPLICATIONS IN HYDRAULIC ANALYSIS AND DESIGN OF WATER DISTRIBUTION NETWORKS AKYÜREK, Korkut M.S. in Civil Engineering Supervisor; Prof.Dr. Doğan ALTINBILEK April, 1992, 164 pages. The purpose of this study is to develop a number of network solution software for use with micro computers. The programs in this thesis are separated into the groups as programs for design purpose and programs for analysis purpose. The design programs are based on dead point method, equivalent pipe length method and linear approach method. On the other hand, the analysis programs are based on loop approach and linear approach methods. The programs are capable of solving branching and looped systems and are written in FORTRAN 77 language. The original programs are taken from reference 13 which are written for the computers of the mainframe in Middle East Technical University in 1972. In the scope of this thesis, these programs are improved, developed and converted into the form that is applicable for micro computers. After the modifications, all programs are applied to Bahçesehir water distribution network in order to test the programs and in order to make comparison among them. The programs in each group are then compared from the point of convergence to solution, accuracy, capability and capacity. Moreover, as a property of all design programs, total cost of pipes in each solution are calculated and presented.