Frictional resistance of driven piles in cohesive soils
Kohezyonlu zeminlerde çakma kazıkların sürtünme direnci
  1. Tez No: 23302
  2. Yazar: ORHAN EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bearing Capacity, Frictional Resistance, Pile Load Test, Driven Pile, Jacked Pile
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
oz KOHEZYONLU ZEMİNLERDE ÇAKMA KAZIKLARIN SÜRTÜNME DİRENCİ AKDOĞAN, Mutlu Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Orhan EROL Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Altay BİRAND MART, 1992, 111 sayfa İzmir Liman Silosu Projesi'nde çakılan önceden dökülmüş betonarme kazıkların sürtünme direncini bulmak için kazık deney verileri değerlendirilmiştir. Eldeki zemin etüd verileri araştırma çukuru loğları, standard penetrasyon ve- konik penetrasyon deney sonuçları ve laboratuvar deneylerinden drenaj sız kesme mukavemeti değerlerini kapsamaktadır. Zemin profili yer yer kum-çakıl mercekleri veya katmanları olan katı killer üzerinde yumuşak deniz çökeller inden oluşmaktadır. Çakım işleminin tamamlanmasından sonra bazı kazıklar üzerinde, basınç ve çekme olmak üzere statik kazık yükleme deneyleri yapilmıştır. Bu deneyler, kazıkların statik kapasitelerinin, dinamik kazık çakım verileriyle tahmin edilen kapasitere ulaşmadığını göstermiştir. Daha sonra, kazıklar yedi metreye kadar olan derinliklere servis yüklerinde öngörülen kapasitelere erişmek içintekrar itilmiştir. Bunun için, 250 t kapasiteli hidrolik krikolar kullanılmış ve derinliğe karşılık itme direnci kaydedilmiştir. Kazık yan yüzeyleri boyunca mobilize olan yanal sürtünmelerin bulunması için itme verilerinin yanında basınç ve çekme deneyleri verileri de değerlendi rilmiştir. Ölçülen bu yanal sürtünme değerleri drenaj sız kayma mukavemeti ve konik penetrasyon deneyi verilerinden tahmin olunan sürtünme dirençleri ile karşılaştırılmış- tır. Grafiksel metodlar da ayrıca kazık yükleme deneylerinden elde edilen yük-oturma verilerinden kazık ların sürtünme direncinin bulunmasında kullanılmışlardır. Araştırılan bu özel durumda, tahmin metodlarmın çakma kazıkların sürtünme direncini düşük olarak verdiği bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Taşıma Gücü, Sürtünme Direnci, Kazık Yükleme Deneyi, İtme Kazık, Çakma Kazık Bilim Dalı Sayısal Kodu : 624.01.01 vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FRICTIONAL RESISTANCE OF DRIVEN PILES IN COHESIVE SOILS AKDOĞAN, Mutlu M.S. in Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Orhan EROL Co-Supervisor: Prof.Dr.Altay BİRAND March, 1992,111 pages Pile test data is evaluated to determine frictional resistance of precast reinforced concrete piles driven at Izmir Port Silo Project. Available soil investigation data includes borehole logs, standard penetration and cone penetration test results and undrained shear strength values from laboratory tests. Soil profile consists of soft marine sediments overlying stiff clays with occasional sand-gravel lenses or layers. Static pile load tests were conducted on several piles after driving process was completed, including compression and tension (pull-out) tests. These tests indicated that the static capacity of the piles did not reach to the pile capacities predicted by the dynamic pile driving data. Then the piles were jacked to distances up to seven meters to reach capacities in the morder of their service loads. For this purpose, 250 t capacity hydraulic jacks were used, and depth versus jacking resistance was recorded. Evaluation of jacking data, as well as the compression and pull-out test data were enabled to determine skin frictions mobilized along the pile shafts. These measured skin friction values were compared with the frictional resistances predicted by undrained shear strength and cone penetration test data. Graphical methods were also employed to determine frictional resistance of piles from load-settlement data obtained from pile load tests. It is found that predictive methods underestimate the frictional resistance of driven piles in the particular case investigated.