Correlation between winter design temperature and mass of the exterior walls
Bina dış duvarları kütlesi ve kış tasarım sıcaklığı arasındaki ilişki
- Tez No: 23303
- Danışmanlar: PROF. DR. VACİT İMAMOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Winter Design Temperature, Mass
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
oz BİNA DIŞ DUVARLARI KÜTLESİ VE DIŞ TASARIM SICAKLIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİ DEMİRBİLEK, Fatma Nur Doktora Tezi, Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı Tez Danişmanı: Prof.Dr. Vacit İMAMOĞLU Teknik Danışman: Doç.Dr. Cengiz YENER Nisan 1992, 127 sayfa. Bu tez kış dış hava sıcaklığı ile bina kabuğunun kütlesi arasında bir ilişki kurmayı amaçlamaktadır. Kış Tasarım Sıcaklığım (KTS) bulmak için kullanılan geleneksel yöntemlerin pek çoğu bina kabuğunu göz önünde bulundurmamaktadır. Isı akışına maruz kalan bina kabuğunun kütlesi, iç yüzeydeki en yüksek ısı akısının üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu ısı akısı iç mekan ısıl konfor şartlarını ve ısıtma sisteminin boyutlarım doğrudan etkilemektedir. Aym ısı transfer katsayısına sahip duvarların günlük maksimum iç yüzey ısı akısı ile kütleleri arasında ters orantılı bir ilişki vardır: kütledeki bir artış maksimum ısı akısında bir azalmayı ve böylece ısıtma sisteminin kapasitesinde bir küçülmeyi ve minimum iç yüzey sıcaklığında yükselmeyi sağlamaktadır. Bu çalışmada değişik duvar tiplerinin çeşitli iklim şartlari altındaki ısı akılan ve iç yüzey sıcaklıklarının değişimleri“Response Factor”tekniği üzerine kurulmuş bir bilgisayar programı ile hesaplanmıştır. Bilgisayar programı, değişken dış hava sıcaklığı ve güneş radyasyonunu ve sabit iç hava sıcaklığım iklimsel girdi olarak kullanmaktadır.Kütle ve iç yüzey ısı akılan arasındaki ilişkinin incelenmesi ile duvarın kütlesine ve değişik iklimsel şartlara göre Kış Tasarım Sıcaklığı Düzeltme Sabitleri (KTDS) elde edilmiştir. Ayrıca Dış iklimsel şartlan temsil edecek yeni bir kavram ortaya konmuştur.“Sol-air derece-gün”adı verilen bu kavram yönetmeliklerce aynı iklim bölgesinde tanımlanmış, ama farklı iklimsel özellikler gösteren şehirlerde tasarlanacak olan binalar uygulanacak kütlelerinin farklı olması gerektiğini ortaya koymaktadır. Yöntem aynca bina cephelerinin yönlerinin de önem kazanmasını sağlamaktadır. Geliştirilen yöntem tüm ülkelerde uygulanabilir. KTSDS'leri binamn inşa edileceği yörenin SADH değerine ve binamn kütlesine göre hazırlanan grafiklerden seçilir. Elde edilen bu değer, geleneksel yöntemle bulunmuş olan KTS'na eklenerek ısıtma sistemi tasanm hesaplannda kullanılacak kütleye bağlı yeni KTS elde edilir. Yöntem kullanılarak tasanmcı ya arzu edilen kütleye göre KTSDS'ni, ya da istenilen KTSDS'ne göre duvar seçebilir. Her cephe ya aym kütlenin değişik KTSDS'ne ya da aynı KTSDS için değişik kütleye sahip olur. Geliştirilen yöntem ile aym iklim bölgesinde değişik iklimsel özelliklere sahip yerleşkeler değişik SADH değerlerine sahip olduğu için tasanmcı iklimsel özelliklere uygun malzeme seçmeye yönlendirilmiş olur. Anahtar Kelimeler : Tasanm Sıcaklığı, Kütle Bilim Dalı Sayısal Kodu : 601.02.07 vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CORRELATION BETWEEN WINTER DESIGN TEMPERATURE AND MASS OF THE EXTERIOR WALLS DEMİRBİLEK, Fatma Nur Ph.D. in Building Science, Architecture Supervisor: Prof.Dr. Vacit İmamoğlu Co-supervisor: Assoc.Prof.Dr. Cengiz YENER April 1992, 127 pages This thesis aims to find a correlation between winter outdoor design temperature (WDT) and mass of the building envelope. Most of the conventional methods for choosing the WDT have no relationship with the building envelope. Mass of the building envelope through which heat flow occurs has an important effect on the rate of peak heat loss (peak heat flux) of the building at the inside surface of the envelope. This heat flux directly affects the indoor thermal comfort conditions and the size of the heating system. The daily maximum of the inside surface heat fluxes of the walls have an inverse proportion with their mass under the same overall heat transfer coefficients: an increase in the mass results a decrease in the maximum heat flux which in turn causes smaller capacity heating plants and higher minimum inside surface temperatures. In this study the daily variations of the inside surface tempera tures and heat fluxes of the walls under various climatic conditions and different wall constructions have been calculated by the computer program based on the response factor technique which uses variable outside air temperature and solar radiation and constant inside air temperature values iiias input climatic data. The analysis of the relation between mass of the walls and inside surface heat fluxes resulted with the correction constants for Winter Design Temperature (WDTCC) depending on the massiveness of the wall and different climatic conditions. In the representation of the local climatic conditions, the daily fluctuations of the ambient air tempera ture and solar radiation are considered. The effect of daily amplitude has been included and a new concept named“Sol-air Degree-hour”(SADH) is presented. This concept brings the differentiation of the amount of mass to be applied to the building in different locations within the same climatic region defined by the building insulation regulations. Also the differentiation of the materials of the facades depending on the orientation from the massiveness point of view becomes possible. The developed method is applicable to any country. The WDTCC are decided according to the SADH and mass of the wall. The obtained WDTCC value is added to the WDT of the location determined by the method accepted by the authorities of the country, and new WDT depending on the mass is obtained to be used in the calculation of heat loss through the wall. By using the method, the designer can decide either WDTCC according to the desired mass or mass according to the desired WDTCC. Each facade has different WDTCC for the same mass, or different mass for the same WDTCC. Since different locations within the same climatic region have different SADH values, with the developed method the designer is encouraged to select massive materials in the location with a high SADH value.