Haymana çevresindeki eosen yaşlı Çayraz formasyonu pelecypoda ve gastropoda faunalarının paleontolojisi
Paleontology of the eocene pelecypoda and gastropoda faunas of Çayraz formation at the Haymana region
- Tez No: 233030
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER TANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çayra formasyonu, Paleontoloji, Gastropoda, Pelecypoda, Lütesiyen-Bartoniyen, Çayraz formation, Paleontology, Gastropoda, Pelecypoda, Lutetian-Bartonian
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada Ankara ili, Haymana ilçesi, Çayraz köyü dolaylarında yüzeyleyen Orta Eosen yaşlı birimlerin, Pelecypoda ve Gastropoda faunalarının paleontolojisi incelenmiştir. Yardımcı fauna olarak foraminiferlerden faydalanılmıştır.İnceleme alanında Erken Eosen yaşındaki Eskipolatlı, Orta Eosen yaşındaki Çayraz formasyonu ve Neojen çökelleri yer alır. Bu çalışma kapsamında Kemerler sırtı boyunca 128 m kalınlıkta bir adet ölçülü stratigrafi kesiti alınmıştır. Bu kesit, kumlu, bol fosilli, sert, sarı renkli kireçtaşlarından oluşur. Kesit kapsamında toplanan numuneler içerisinde toplam 20 tür olduğu belirlenmiştir. Gastropoda sınıfından Pleurotomaria nicensis Bayan, Megalocypraea gigantea (Münster), Strombus irregularis Fuchs, Cryptoconus filosus Lamarck, Volutilithes (Volutilithes) aff. osmani Abbass ve Pelecypoda sınıfından Vulsella crispata Fischer, Anomia tenuistriata Deshayes, Modiolus (Modiulus) modioloides (Bellardi), Ostrea cyathula Lamarck, Miltha (Miltha) mutabilis (Lamarck), Tellina granconensis Oppenheim türlerinin Türkiye' deki varlığı ilk kez tespit edilmiştir.Bentik foraminiferlerin yardımı ile bu faunaların yaşı Lütesiten-Bartoniyen olarak kabul edilmiştir.Faunaların paleoekolojik özelliklerine dayanılarak, ortamın sığ denizel ve çalkantılı bir ortam olduğu kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
With this study, the Middle Eocene unites outcropping around Ankara province, Haymana district, Çayraz village have been investigated according to Pelecypoda and Gastropoda faunas. Foraminiferans have been determined as associated fauna.Eskipolatli of Early Eocene age, Çayraz of Middle Eocene age and Neogene sediments are located at the reasearch area. With in the investigation, one measured stratigraphic section with 128 meter thick taken from the throughout of Kemerler Hill. The litology of this stratigraphic section composed of sandy, fossilifere, hard, yellow limestones. With in the section 20 species have been determined in the collected samples. From Class of Gastropoda; Pleurotomaria nicensis Bayan, Megalocypraea gigantea (Münster), Strombus irregularis Fuchs, Cryptoconus filosus Lamarck, Volutilithes (Volutilithes) aff. osmani Abbass and Class Pelecypoda; Vulsella crispata Fischer, Anomia tenuistriata Deshayes, Modiolus (Modiulus) modioloides (Bellardi), Ostrea cyathula Lamarck, Miltha (Miltha) mutabilis (Lamarck), Tellina granconensis Oppenheim species have been found in Turkey for the first time.The age of these faunas have been accepted Lutetian-Bartonian according as associated bentic foraminiferas.According to fauna?s paleoecological properties, it can suggested that the depositional environment is a high energy shallow marine environment.