Malatya-Hekimhan Güvenç köyü listvenitlerine bağlı bakır-altın (Cu-Au) oluşumu
Occurance of cupper and aurum (Cu-Au) depend on Güvenc listvenites, Güvenc village of Malatya-Hekimhan
- Tez No: 233029
 - Danışmanlar: PROF. DR. TANER ÜNLÜ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Güvenç, Malatya, Ofiyolit, Karbonat Listveniti, Hidrotermal Alterasyon
 - Yıl: 2008
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çalışma alanında tabanda Hocalıkova ofiyolitleri yer almaktadır. Bu ofiyolitler takip edildiğinde yer yer serpantinleşme, yer yer ise listvenitleşme göstermektedir. Serpantinleşme, Eskikent tepe ile Sarıkaya sırtı arasında belirgin bir hat olarak izlenebilirken, daha doğuda Etli burun sırtı ile Gogalaz sırtı arasında belirginliğini yitirmekte ve yerini listvenite bırakmaktadır.Listvenitleşmeler'in mafik-ultramafik kayaların tektonik etkiler sonucu oluşan kırık çatlaklar boyunca hidrotermal akışkanların geçişine bağlı olarak alterasyona uğramaları ile oluştuğu ve karbonat listveniti bileşiminde olduğu yapılan çalışmalar ışığında belirlenmiştir.Listvenit örneklerinden yapılan mineraloji çalışmalarında karbonat mineralleri, kalsedon, limonit, kuvars, hematit; XRD analizlerinde dolomit, feldispat, kaolinit, kalsit ve mika/illit gözlenmiştir. Cevher mikroskobisi çalışmaları sonucu limonit, kromit, kalkopirit, pirit, enarjit, kovelin, dijenit, malakit, azurit ve lineit mineralleri saptanmıştır. Jeokimya analizleri sonucu ise CaO oranının yüksekliği karbonatlaşmanın meydana geldiğini göstermektedir.Saha çalışmasından derlenen örneklerin hiçbirinde Au zenginleşmesi tespit edilememiş olup, Cu oranları olduğunca yüksek(ortalama %0.74) ve Ag ise bazı örneklerde 79-92 ppm'lik içerikler sergilemektedir.
Özet (Çeviri)
The basement of the study area are covered by Hocalıkova ophiyolites, which are partly serpantinized and partly listvenitized. Serpentinization is observed at a zone between Eskikent tepe and Sarıkaya ridge. Serpentinization becomes weaker when followed to the east at Etliburun and Gogolaz ridge, while listvenization is effective processes.Listvenization occurred as a result of alteration caused by hydrothermal fluids circulated along fractures created by tectonism of mafic-ultramafic rocks. Under the light of investigations, carbonate type of listvenization is determined.Due to mineralogical studies at listvenite samples, carbonate minerals, chalcedony, limonite, quartz and hematite minerals, and by XRD studies, dolomite, feldispate, kaolinite,calcite and mica minerals and/or illit are determined. Geochemical analyses indicate carbonatization due to high CaO contents.No gold enrichments are found at the collected samples of field. On the contrary, Cu contents are high up to 0.74% and Ag exhibit 79 to 92 ppm values.