Yakıt pillerinin askeri uygulamalarda kullanılması
The uses of fuell cells in military applications
- Tez No: 233047
- Danışmanlar: PROF.DR. ERALP ÖZİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yakıt Pili, Askeri Uygulamalar, Bor, Hidrojen Yakıt Pili, Fuel cell, Military Application, Bor, Hydrogen Fuel Cell
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Yeni enerji teknolojisi kapsamında çesitli enerji dönüsüm yöntem ve/veya sistemleri içinde yakıt pilleri sahip oldugu pek çok olumlu özellikle ön plana çıkmaktadır. Yakıt pilleri, yakıt ve oksitleyicinin bilesimine, yakıtın dolaylı veya direk yoldan verilmesine, kullanılan elektrot ve elektrolit cinsine, operasyon sıcaklıgına baglı olarak 6 grupta toplanabilir. Bu gruplar içinde basit yapısı, yüksek verimi, çevre dostu çalısma özellikleri, reformlama ünitesine ihtiyaç duyulmaması ve hidrojenin artık daha kolay depolanabilir olması nedeniyle, yakıt pili, günümüzde en çok çalısma yapılan ve gelecekte de en çok kullanım alanı bulacagına inanılan pillerin basında gelmektedir. Yakıt hücrelerinin askeri alanda uygulamalarının, sabit güç istasyonu altyapısında, iletisim araçlarında ve silahlarda, ulasımda, askeri araçlarda (tanklarda, uçaklarda ve denizaltında vb.) genis bir yelpazede kullanılması tezin içeriginde gösterilmistir. Son 12 ayda firmaların askeri alanda yakıt pili sistemlerinin gelistirilmesi konusunda yaptıkları çalısmaların arttıgını görüyoruz. Bu çalısmamızda yakıt pilinin çalısma prensibi, yapısı, bilesenleri ve uygulama alanları incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Fuel cells get attention among the new energy technologies, because of their proporties. Fuel cells are classified according to fuel and oxidant used, types of electrodes and electrolytes used at and their operation temperatures. They are classified into 6 different groups. Because of it?s simple structure, high efficiency and enviroment friendly characteristic, hydrogen fuel cells is the last member of energy source family. Fuel cells will have a big field of usage and wide investigations are and will be done on this tecnology. As demonstrated earlier in this thesis, there is a good mix of technologies being used for a wide range of military applications including stationary power for military bases; fuel cells for communications devices and weapons; and transport, military vehicles (including tanks, planes and submarines etc.). In the last twelve months, however, we have seen an increased share of companies developing fuel cell systems for military applications. In this work, structure, parts, practice, theory and military applications of fuel cells are rewieved.