Orta Karadeniz Bölgesi'nden toplanan tarla sarmaşıklarından (Convolvulus arvensis L.) izole edilen fungal patojenlerin biyolojik mücadelede kullanılma olanaklarının araştırılması
Investigation of using biological control agents fungi collected on field bindweed (Convolvulus arvensis L.) from Central Black Sea Region
- Tez No: 233087
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA TUNALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Convolvulus arvensis, tarla sarmaşığı, biyolojik mücadele, mikoherbisit, Convolvulus arvensis, field bindweed, biological control, mycoherbicide
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
- Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma Orta Karadeniz Bölgesi'nde hububat ve sebze ekim alanlarından toplanan tarla sarmaşığı bitkilerinden (Convolvulus arvensis L.) izole edilen fungal patojenlerin biyolojik mücadelede kullanılma olanaklarının araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 2007 yılında, Mayıs-Haziran aylarında sürvey çalışmaları yapılmıştır. Sürvey çalışmaları sonucunda toplanan hasta görünümlü tarla sarmaşığı bitkilerinden toplam 46 ayrı fungus cins ve türü izole edilmiştir. İzole edilen bu patojenlerden Phyllosticta sp., Diplodia sp., Phomopsis sp., Asteromella sp., Pestalotia sp., Peyronellae spp., Acremonium sp., Alternaria spp., Sphaeropsis spp., Phialophora sp., Phoma sp., Colletotrichum linicola, Ascochyta sp., Myrothecium verrucaria ile patojenite denemeleri yapılmıştır. Tarla sarmaşığı bitkilerinin 5-7 yapraklı olduğu genç dönemlerinde spor süspansiyonları uygulanmış ve 25-27 °C'de, hastalık gelişimine kadar geçen sürede bitkiler her gün izlenerek, 7. ve 14. günlerde ölü yaprak sayısı ile lekeli yaprak sayısı ile 21. günde ise ölü, lekeli ve sağlam yaprak sayısı sayılarak, kayıt altına alınmıştır. Yapılan patojenite denemesinde 21. gün sonunda, bitkideki hastalık oranı C. linicola (38-5)'da (5x107 spor/ml konsantrasyonda) % 87.2, M. verrucaria (25-6)'da (2x107 spor/ml konsantrasyonda) % 78, Ascochyta sp. (24-6)'de (2x107 spor/ml konsantrasyonda) % 60.7 ve Phomopsis sp. (43-1)'de (2x107 spor/ml konsantrasyonda) % 43.3 olarak bulunmuştur. Diğer türlerin zayıf patojen oldukları kaydedilmiştir. Yapılan bu çalışma sonucunda, tarla sarmaşığı bitkisinin biyolojik mücadelesinde Phomopsis sp., Ascochyta sp., C. linicola ve M. verrucaria patojenlerinin mikoherbisit olarak ümitvar olduğu, ileride yapılacak tarla denemeleri ve formülasyon çalışmalarıyla bir veya birden fazla mikoherbisit oluşturulabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The objectives of this study were to determine fungal pathogens isolated from diseased looking field bindweed (Convolvulus arvensis L.) for using biological control those were collected from Central Black Sea Region. Disesed looking plants were collected on May to June 2007. Using field survey we collected total 46 fungi genus and species from field bindweed plants. We did pathogenisity test with Phyllosticta sp., Diplodia sp., Phomopsis sp., Asteromella sp., Pestalotia sp., Peyronellae spp., Acremonium sp., Alternaria spp., Sphaeropsis spp., Phialophora sp., Phoma sp., Colletotrichum linicola, Ascochyta sp. and Myrothecium verrucaria fungal pathogens. Five to seven leaved plants were inoculated with spore suspension of different fungi in climatic room at 25-27 °C temperature and 15 /9 light / dark conditions respectively. Seedlings were usually examined for percentage of leaf area diseased 7-14-21 days after inoculation and rated of different scales for different fungi. After 21 days of inoculation, disease ratio were obtained as, 87.2 % on C. linicola (38-5) (5x107 spores/ml), 78 % M. verrucaria (25-6) (2x107 spores/ml), 60.7 % Ascochyta sp. (24-6) (2x107 spores/ml) and 43.3 % Phomopsis sp. (43-1) (2x107 spores /ml). The other fungi were considered weak pathogens. As a result of this study, we can say, Phomopsis sp., Ascochyta sp., C. linicola and M. verrucaria pathogens have potential become a mycoherbicide after field trials and formulation studies.