Farklı eğitim düzeyindeki öğrencilerin ses ile ilgili temel kavramlar üzerine bilgi düzeylerinin ve kavram hatalarının belirlenmesi (Samsun ili örneği)
Identification of the knowledge levels and errors of the basic sound related concepts in different education levels of students (sample for Samsun city)
  1. Tez No: 233086
  2. Yazar: MERVE SÖZEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUALLA BOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Durum çalışması, eğitim programı, ses fiziği, fen eğitimi, kavram hataları, Case Study, Education Program, Qualitative Data Analysis, Sound Physics, Science Education
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışmada 11-14 yaş (ilköğretim), 15-18 yaş (ortaöğretim), 19-25 yaş (üniversite) öğrencilerinin ses ile ilgili temel kavramlar üzerine bilgi düzeylerinin ve kavram hatalarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bilgi düzeyleri ve kavram hataları okullara, anne ve baba öğrenim durumuna ve cinsiyete göre değerlendirilmiştir.Araştırmanın deseni bir durum çalışmasıdır. Bu yaklaşımda belirli bir duruma ilişkin sonuçları ortaya koymak asıl amaçtır. Araştırmanın evreni Samsun ili ilköğretim okulları, ortaöğretim okulları ve üniversite fen bilgisi birinci ve ikinci sınıflar ve fizik öğretmenliği beşinci sınıf öğrencilerini kapsamaktadır. Örneklem 2007/2008 Öğretim yıllında araştırmacılar tarafından belirlenmiş altı ilköğretim okulu, dört ortaöğretim okulu ve üniversitede öğrenim gören öğrencilerden oluşturulmuştur. Veri toplama aracı, araştırmacılar tarafından literatür taraması yapılarak fen ve teknoloji programına uygun olarak geliştirilmiştir. Geliştirilen veri toplama aracı alan uzmanları, alan eğitimcileri ve tecrübeli öğretmenler tarafından kontrol edilmiştir. Araştırma üç kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım nicel sorulardan, ikinci kısım nitel sorulardan, üçüncü kısım ise hem nitel hem nicel sorulardan oluşmaktadır. Bu sorular ses ile ilgili; titreşim, dalga, iletim, hız, yükseklik, şiddet, yalıtım kavramlarını içermektedir. Veri toplama aracından elde edilen nicel veriler bilgisayar ortamında incelenmiş, nitel veriler ise doküman inceleme yöntemi kullanılarak incelenmiş ve içerik analiziyle değerlendirilmiştir.Yapılan çalışma sonucunda sorular tek tek analiz edilerek değerlendirilmiştir. Genel olarak öğrencilerin ses ile ilgili kavramlarda bilgi düzeylerinin düşük, kavram hatalarının fazla olduğu belirlenmiştir. Bu bilgi düzeylerinin yaş grupları ilerledikçe arttığını ve kavram hatalarının aynı olduğu fakat frekansının azaldığı tespit edilmiştir. Nitel soruların analizinden elde edilen bulgular nicel sorularından elde edilen bulguları desteklemektedir. Bilgi düzeyleri ve kavram hatalarının frekansının okullara göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Anne öğrenim durumu ve baba öğrenim durumunun etkisi yaş grubu ilerledikçe azaldığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, misconceptions and knowledge levels of students aged between 11-14 (Primary Education),15-18 (Secondary Education),19-25 (University Education) about basic concepts related to sound, were aimed to be determined. Knowledge levels and misconceptions were evaluated according to schools, parents? educational backgrounds and sex.The pattern of the research is a case study. In this approach, it is the primary purpose to introduce the results corresponding a certain situation. The area of the research includes Primary and Secondary Schools and first and second year science students, fifty year Physics students in Teachers Training Department of the University in Samsun. Sampling was composed of six primary and four secondary schools and the students studying at the university determined by researchers in 2007/2008 academic year. Data collecting device was developed through scanning the literature and applying to Science and Technology programs by the researchers. The developed data collecting device was checked by field experts, field educators, and experienced teachers. The research is composed of three parts. First section is composed of quantitative questions, second section of qualitative questions and third section of both quantitative and qualitative questions. These questions include the concepts of vibration, wave, transmission, velocity, height, intensity and isolation related to sound. The quantitative data derived from the data collection tool were examined with the computer program and qualitative data were examined with documentation and content analyses.At the end of the study, questions were evaluated by being analyzed one by one. It has been found out that in general, the knowledge levels of students related to the concepts about sound were low and their misconceptions were high. It has been determined that these knowledge levels increased as the age groups grew older and the misconceptions remained the same but the frequencies decreased. The findings obtained from the analysis of qualitative questions support those obtained from the quantitative questions. It has been observed that knowledge levels and the frequency of misconceptions showed differences according to schools. The influence of mother?s educational background and that of father?s have been determined to have decreased as the age group grew older.