Polimer kompozitlerin tekrarlı darbe yüklemeleri altındaki davranışı
On the life time prediction of repeatedly impacted polymer composites
  1. Tez No: 233134
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZGÜR BORA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL CÜRGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Mechanical Engineering, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Darbe-yorulma, Polimer Kompozitler, Termoplastik matris, Karbon fiber, Impact-fatigue, Polymer Composites, Thermoplastic Matrix, Carbon Fiber
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalısmada Tek Yönlü Karbon Fiber Takviyeli Polieterimid (PEI) kompozit malzemelerin enstrumente edilmis Ceast sarkaç tipli (Resil 25) test cihazı yardımıyla 0,54-0,94 J arasında degisen düsük enerjili darbe-yorulma davranısları incelenmistir. Malzemeler kırılıncaya kadar düsük hızlı tekrarlı darbelere maruz bırakılmıstır. Tekrarlı darbe çalısmalarının sonuçları maksimum yük (Fmaks), absorbe edilen toplam enerji (Emaks), maksimum yüke kadar absorbe edilen enerji (E.Fmaks), her bir darbede olusan maksimum deformasyon miktarı (X.e.v.) ve darbe sayısı terimleriyle ifade edilmistir. Belirli sayıda düsük enerjili darbeler uygulandıktan sonra daha yüksek darbe enerjisiyle numuneyi kırana kadar deneyler yapılmıs ve polimer kompozitin darbeyorulma ömrü incelenmistir. Ayrıca yüksek enerjili darbeler uygulandıktan sonra numuneyi kırana kadar düsük enerjili darbeler uygulanmıstır. Bulunan sonuçlar karsılastırılmıstır. Karma darbelere maruz kalan polimer kompozitlerin darbe davranısları incelenmistir. Üç farklı darbe enerjisine maruz bırakılan malzemeleri incelemek için üç farklı deney grubu olusturulmustur. Birbirleri arasıdaki iliskiyi açıklayabilmek amacıyla deneylerde üç farklı darbe enerjisi ve vurus sayıları degistirilmeden sadece uygulama sıraları degistirilerek uygulanmıstır. Birbirinden farklı darbe enerji çiftleriyle yapılan darbelere maruz kalan polimer kompozitlerin darbe davranısları incelenmistir. Deney grupları kendi içinde ?n? tekrarlı darbe sayısının karsılastırılmasıyla yorumlanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, impact fatigue properties of unidirectional carbon fiberreinforced polyetherimide (PEI) composites were investigated by subjecting standard izod impact samples to low velocity repeated impact loading at energy levels ranging 0,54?0,94 J by using Ceast Model Resil 25, a pendulum type instrumented impact test system. Materials were subjected to repeated low velocity impact tests up to fracture. Results of repeated impact study are reported in terms of peak load (Fmax), absorbed energy (Emax), absorbed energy up to maximum load (E.Fmax), maximum deformation value of each impact (X.e.v.) and number of repeated impacts. After applying a certain number of low energy impacts, experiments were performed with the higher impact energy until the specimen fractured and the impact-fatigue life time prediction of polymer composite were investigated. Otherwise after applying the high energy impacts, low energy impacts were performed until the specimen fractured. The results of these experiments were compared with each other. Impact properties of polymer composites were investigated by subjecting combined impacts. For investigating of materials which were subjected three different impact energy, three different group of experiment were performed. Purpose of express the relation between the groups, three different impact energy and impact numbers were not changed expect application turns. Impact properties of polymer composites were investigated by subjecting pairs of impact energy which were different from each other. The experiment groups were commentated by comparing the repeated impact number ?n?.