Polimer kompozitlerde çevresel etkilerin darbe yüklemeleri altındaki davranışlarına ve morfolojisine etkileri
The effects of environmental effects on impact fatigue behaviour of the polymer composites
- Tez No: 232711
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER SINMAZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Darbe-yorulma, polimer kompozit, termoplastik matris, kırılma morfolojisi, Impact-fatigue, polymer composite, thermoplastic matrix, fracture morphology
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalısmada normal polimer kompozit ile çevresel sartlara maruz kalan polimer kompozitin darbe-yorulma davranısları, dinamik, mekanik, termal özelliklerindeki degisimler ve kırılma morfolojileri incelenmistir. Sürekli Karbon Fiber Takviyeli Polieterimide (PEI) Kompozitinin 0.54?0.94 J arasında degisen düsük hızlı darbe enerjilerindeki darbe-yorulma davranısları incelenmistir. Malzemenin darbe-yorulma sonucu kırılan kesiti Taramalı Elektron Mikroskobunda incelenmistir. Klimatik ortamda yaslandırılmıs polimer kompozitin darbe-yorulma davranısları 0.54?0.94 J arasında degisen düsük hızlı darbe enerjilerindeki tekrarlı darbelerle incelenmistir. Ayrıca klimatik etki sonucu malzemedeki termomekanik özelliklerin degisimleri de dinamik mekanik termal analiz ile incelenmistir. Termal yaslandırmaya maruz kalan polimer kompozitin darbe-yorulma davranısları 0.54?0.94 J arasında degisen düsük hızlı darbe enerjilerindeki tekrarlı darbelerle incelenmistir. Termal yaslandırma sonucu termal özelliklerin degisimleri de dinamik mekanik termal analiz cihazı ile incelenmistir. Termal yaslandırılan malzemenin darbe-yorulma sonucu kırılan kesiti Taramalı Elektron Mikroskobunda incelenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, impact-fatigue behavior, variations of dynamic, mechanic, thermal properties and fracture morphologies of original polymer composite and polimer composites which were exposed to environmental conditions were investigated. Impact fatigue behavior of unidirectional carbon fiber reinforced PEI composites were investigated by low velocity repeated impact loadings at the energy levels ranging between 0.54 ? 0.94 J. After impact fatigue the fractured cross section of original composite were investigated by Scanning Electron Microscope (SEM). Impact fatigue behavior of climatic aged unidirectional carbon fiber reinforced PEI composites were investigated by low velocity repeated impact loadings at the energy levels ranging between 0.54 ? 0.94 J. Beside this, variation of thermo-mechanical properties of the material after climatic aging were investigated by dynamic mechanic thermal analysis. Impact fatigue behavior of thermal aged polyetherimide (PEI) matrix composites were investigated by low velocity repeated impact loadings at the energy levels ranging between 0.54 ? 0.94 J. Beside this, variation of thermo-mechanical properties of the material after thermal aging were investigated by dynamic mechanic thermal analysis. After impact fatigue the fractured cross section of thermal aged composite were investigated by Scanning Electron Microscope (SEM).