Elektrik motoru ve buhar türbini tahrikli pompa sistemlerinde enerji analizi ve verim arttırmada yöntemler
Methods for increasing in efficiency and energy analyses about electric motor and steam turbine driven pumps
  1. Tez No: 233136
  2. Yazar: AHMET SALİH EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİ SÜLEYMAN YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pompa, Elektrik Motoru, Buhar Türbini, Enerji, Verim, Yatırım, Maliyet, Pump, Electric Motor, Steam Turbine, Energy, Efficiency, Investment, Cost
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu projede bir sanayi kuruluşuna ait pompalarda ?enerji verimliliği? çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda, mevcut sistemdeki başlıca tasarruf imkanları araştırılmış, her bir tasarruf alanı tek tek ele alınıp incelenmiştir. Bu amaçla her bir pompa için farklı işletme koşullarında ve maksimum yükte; akışkan debisi, basıncı ve sıcaklığı ölçülmüştür. Ayrıca elektrik tahrikli pompalarda elektrik motorunun çektiği elektrik gücü ile buhar türbini tahrikli pompalarda buhar giriş-çıkış basınç ve sıcaklık değerleri ölçülmüştür. Ölçüm verileri kullanılarak mevcut pompa, elektrik motoru ve buhar türbini verimleri hesap edilmiştir.Hesap sonuçları göz önüne alınarak her bir pompa, elektrik motoru ve buhar türbini için potansiyel tasarruf imkânları araştırılmıştır. Bunun sonucunda her bir sistemde yapılabilecek iyileştirmeler ve bu iyileştirmeler için gerekli yatırım miktarı belirlenmiş, geri ödeme süreleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
This project is a study for energy efficiency of the pumps which has been carried out in industry organ. As a conclusion of this studies, investigated of mainly saving opportunity in present system, examined every saving conditions one by one. For purpose of this; flow rate, pressure and temperature has been measured for each pump in different operating conditions and at maximum load. In addition, in electrical driven pumps, electrical power which has been drawn by the electric motor and at steam turbine driven pumps the steam inlet and outlet pressure and temperatures have been measured. The efficiencies of existing pumps, electric motor and steam turbine have been calculated by using measured data.Potential saving opportunities have been studied by taking into account the results of the calculations for each pump, electric motor and steam turbine. As a conclusion of this, the improvements should be made and in each system and required investment amount for these improvements have been determined and return payments periods have been calculated.