Hata türü ve etkileri analizinde bulanık mantık kullanarak bir kamu hastanesinin satın alma sürecinin iyileştirilmesi
Using fuzzy logic in failure mode and effect analysis improve purchase process of a state hospital
  1. Tez No: 233150
  2. Yazar: TURGAY ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR KILIÇOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hata Türü ve Etkileri Analizi, Bulanık Mantık, Failure Mode and Effect Analysis, Fuzzy Logic
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Rekabet nedeniyle işletmeler kaliteyi geliştirecek ve müşteri tatmini artıracak farklı çeşitli metotlar geliştirmek ve uygulamak zorundadırlar. Gelişmiş kalite araçları hataları oluşmadan önlemeyi amaçlar. İleri kalite geliştirme araçlarından biri olan hata türü ve etkileri analizi (HTEA) , hata türlerini onların etki ve nedenlerini belirler. Daha sonra hataları önceliklendirir ve en yüksek riske sahip hatadan başlayarak hataları engellemeye çalışır.HTEA, hata türlerinin öncelik sıralarını belirlemek için risk öncelik sayısını kullanır. Fakat son zamanlarda geleneksel risk öncelik sayısı hesapla yöntemi eleştirilmekte ve bulanık mantık ve uzman görüşünü kullana yeni bir yöntem önerilmektedir.Bu çalışmada HTEA ve bulanık mantık yaklaşımı incelenmiş, sonra bunlar bir kamu hastanesinin satın alma sürecini geliştirmek için birlikte kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Because of competition, companies must develop and implement various methods to improve quality and increase customer satisfaction. Advanced quality tools aim to prevent fault before it comes out. One of this tools is failure modes and effects analysis (FMEA). FMEA, which is an advanced quality improvement technique, determines failure modes, their effects and causes. Then it prioritizes failure mode and works for preventing them by beginning fault which has the highest risk..FMEA uses risk priority number (RPN) to determine priority of failure mode. But recently, estimate methods of traditional PRN has been criticized and a new method which uses fuzzy logic with experts opinion has been proposed.In this study examined FMEA and fuzzy logic then these were used together in order to improve purchase process of a state hospital.