Yapılaşmış matrislerde yer değiştirme operatörleri ve onların tersleri
Displacement operators in structured matrices and inverses of displacement operators
- Tez No: 233166
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA KODAL SEVİNDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Matematik, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Mathematics, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapılaşmış Matrisler, Süper Hızlı Algoritma Tasarımı, Yer Değiştirme Rankı, Yer Değiştirme Operatörleri, Yer Değiştirme Operatörlerinin Tersleri, Yer Değiştirme Üreteçleri, Daraltma, İşlem, Genişletme, Structured Matrices, Superfast Algorithm Design, Displacement Rank, Displacement Operators, Inverses of Displacement Operators, Displacement Generators, Compress, Operate, Recover
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Uygulamalı matematik ve mühendislikteki çeşitli problemler, yapılaşmış matrisler yardımıyla lineer cebir problemleri olarak ifade edilebilir. Bu amaçla, bu çalışmada [5] takip edilerek en temel matris problemlerinden biri olan bir matrisin bir vektörle çarpımı probleminde, yapılaşmış matrislerin etkin rolü hakkında bilgi verilmiştir. Aynı zamanda, yapılaşmış matrisler yardımıyla, süper hızlı algoritma tasarlamak için kullanılan yöntemlerden bir tanesi tanıtılmıştır: Yer değiştirme operatörü yöntemi. Bu tanıtım bir işlem döngüsü yardımıyla verilmiştir. Son olarak, bu işlem döngüsünün aşamalarından olan genişletme aşamasıyla ilgili pek çok uygulama verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Various problems in applied mathematics and engineering can be represented as linear algebra problems via structured matrices. To serve this purpose, in this thesis following [5], efficient role of structured matrices in matrix vector multiplication is analysed, which is one of the most fundamental linear algebra problems. At the same time, one of the methods used for superfast algorithm design is introduced: Displacement operator method. This introduction is given via a flowchart. Finally, many applications on the recovery stage are given.