Elastik zemine oturan ince plakların sonlu elamanlar metodu ile eğilme hesabı
Bending calculation for thin plates seated on elastic soil with finite element method
  1. Tez No: 151663
  2. Yazar: MÜBERRA ESER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TÜRKAN KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar, eğilme, rijitlik matrisi, zemin etki matrisi, Finite elements, bending, stiffness matrix, soil matrix. VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZET Bu çalışmada, elastik zemine oturan kirişli radye ve kirişsiz plak için ayrı ayrı eğilme hesaplan yapılmıştır. Çözüm yöntemi olarak yaklaşık çözüm yöntemlerinden“Sonlu Elemanlar Yöntemi”kullanılmıştır. Sonlu eleman ağı oluşturulurken dikdörtgen sonlu eleman şekli seçilmiştir. Plağın oturduğu elastik zeminin plağa etkisi düşünülürken, kayma modülleri sıfıra eşit alınarak“Winkler Zemin Modellemesi”kullanılmıştır. Plak eleman için belirlenen düğüm noktası parametrelerine bağlı olarak bir yer değiştirme fonksiyonu seçilmiştir. Plağı oluşturan her bir sonlu eleman için hesaplanan eleman rijitlik matrisleri ve eleman zemin etki matrisleri, biriktirme metodu kullanılarak sistem rijitlik matrisi ve sistem zemin etki matrisine çevrilmiştir. Çözüm aşamasında toplam potansiyel enerjinin birinci varyasyonu kullanılarak düğüm noktası yer değiştirme değerleri bulunmuştur. Bu temel plağının kirişli ve kirişsiz olarak düşünülmesi durumu için çözüm tekrarlanmış, yer değiştirme ve moment diyagramları çizilmiş ve bulunan moment değerleri birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Ayrıca SAP2000 bilgisayar programı ile de kirişli ve kirişsiz radye plak çözümlemesi yapılmış ve bulunan değerlerin birbirine oldukça yakın çıktığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the bending calculation for thin plates seated on the elastic soil has been searched. As a solution method,“The Mixed Finite Element Method”, which is one of the approximate solution methods, has been used. As the finite element web was forming, rectangular finite element shape was chosen.“The Winkler Soil Modelization”has been used, taking the sliding modules equal to zero while taking into consideration the effect of elastic soil to the plate. A displacement function was chosen due to displacement parameters. Element stiffness matrix and element soil matrix formed to the system stiffness matrix and system soil matrix by using accumulating method. At the solution step, the displacement values were obtained using the first variation of total potential energy. The solution has been repeated for the plate with beams and then displacement and moment diagrams were drawn and moment values were compared to each other. By the way, plate solution has been redone by using S AP2000 Nonlinear Program and it is obtained that the results are so closed to each other.