Kanola yağından biyodizel üretimi için katı katalizör geliştirilmesi
Development of heterogeneous catalysts used for biodiesel production from canola oil
  1. Tez No: 233241
  2. Yazar: OĞUZHAN İLGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NİLGÜN AKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyodizel, Kanola yağı, Mg-Al hidrotalsit, KOH/Al2O3, KOH/MgO, Biodiesel, Canola oil, Mg?Al hydrotalcite, KOH/Al2O3, KOH/MgO
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada kanola yağından biyodizel üretimi için heterojen katalizör geliştirilerek tepkime koşullarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda kanola yağı ve metanolün transesterifikasyonunda kullanılmak üzere Mg-Al hidrotalsit katalizörü ile Al2O3, MgO ve Mg-Al hidrotalsit destekli alkali heterojen katalizörler hazırlanmıştır. Çalışılan katalizörler arasında en iyi sonucu veren %20 KOH/MgO katalizörünün transesterifikasyon tepkimesinde yeniden kullanılabilirliği ve bu katalizör ile tepkimenin kimyasal kinetiği incelenmiştir.%20 KOH/MgO heterojen katalizörü ile 6:1 metanol/yağ oranında, metanolün geri akış sıcaklığında, yağ ağırlığına göre %3 katalizör miktarında, en yüksek yağ dönüşmesi %99,36 olarak 7 saatlik tepkime zamanı sonunda, en yüksek YAME içeriği ise %95,05 olarak 9 saatlik tepkime zamanı sonunda elde edilmiştir. Katalizörün yeniden kullanımında kurutma işleminin YAME içeriğine olumlu etkisi gözlenmemiş olup, ağırlıkça % 10 KOH içeren metanol çözeltisi ile yıkanmasının ardından yeniden kullanımda en yüksek YAME içeriği %80,86 olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to develop heterogeneous catalysts and investigate reaction conditions for biodiesel production from canola oil. With this purpose, Mg-Al hidrotalcite catalyst and alkaline compounds supported Al2O3, MgO and Mg-Al hidrotalcite catalysts were prepared. Reusability of catalyst in the transesterification and chemical kinetics of the reaction were investigated with 20% KOH/MgO which gave the best result among the studied catalysts.When the reaction was carried out at reflux of methanol, with a molar ratio of methanol/canola oil of 6:1, and a catalyst amount based on the weight of the vegetable oil 3%, the highest conversion of canola oil of 99,36% was obtained after 7 h of reaction time and the highest FAME yield of 95,05% was obtained after 9 h of reaction time with 20 % KOH/MgO catalyst. In the reuse of the catalyst, although drying the catalyst showed no affirmative effect to FAME yield, the highest FAME yield of 80,86 % was obtained after the catalyst washed with 10% wt. methanol solution.