Fault plane solutions of some recent earthquakes in eastern Turkey
Doğu Türkiye'de son yıllarda meydana gelmiş bazı depremlerin fay düzlemi çözümleri
- Tez No: 23327
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZNUR MİNDEVALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğu Türkiye Depremleri, Fay Düzlemi Çözümleri, Maksimum Gerilme Yönleri, Eastern Turkish Earthquakes, Fault Plane Solutions, Maximum Stress Directions
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Doğu Türkiye'deki yapxsal Ösellikleri ortaya koyabilmek için son zamanlarda meydana gelmiş ve yüzey dalgası magnitüdleri 5.0 veya daha büyük olan 19 depremin fay düzlemi çözümleri hesaplanmıştır. Bu fay düzlemi çözümleri, dünyanın çeşitli bölgelerinde bulunan sismik istasyonlarda kayıt edilmiş ve Uluslararası Sismoloji Merkezi tarafından yayınlanmış P dalgaları verilerinin, MECOND isimli bilgisayar programıyla değerlendirilmesi ile bulunmuştur. Fay düşlemleri ile maksimum, minimum ve oı-ta gerilme eksenlerinin konumları ve bu konumların hata tahminleri MECOND ile belirlenmiştir. Kullanılan verilerin kalitesi, 13 depremin fay düzlemi çözümlerinin kabul edilebilir hataya sahip olduğunu göstermiştir. Fay düzlemi çözümlerinden eldeedilen fayların konumları, Doğu Türkiye'de mevcut, tektonik özellikler ile uyum göstermiştir. Depremler tek tek incelendiğinde bazı sapmalar görülmekle birlikte, bölgede hakim olan maksimum basınç ekseni K-G ile KKD-GGB yönündedir.
Özet (Çeviri)
Fault plane solutions of 19 recent earthquakes having surface wave magnitude equal to or greater than 5.0 are obtained to be able to extract structural features of Eastern Turkey. In order to obtain fault plane solutions seismic P wave data, recorded at several seismic stations over the world and published by International Seismological Center, are used through computer program, called MECOND. MECOND allows to determine orientation of fault planes and maximum, minimum and intermediate principal stress axes with their error estimates. The quality of data showed that fault plane solutions of 13 studied earthquakes have acceptable error estimates. Orientation of faults obtained from mthese fault plane solutions showed similarity with tectonic features of Eastern Turkey. Although individual earthquakes show some deviations, the predominant orientation of maximum pressure axes are directed N-S to NNE-SSW in Eastern Turkey.