Two symmetrical axial cracks in a cylindrical shell fixed at both ends
Uçları sabit silindirik kabukta simetrik iki eksenel çatlak
- Tez No: 23328
- Danışmanlar: PROF. DR. O. SELÇUK YAHŞİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Gerilme Şiddeti Çarpanı, Transvers Kayma Şekil Değiştirmesi, Sonlu Silindirik Kabuk, Eksenei Çatlak, Karışık Sınır Şartları. Bilim Dalı Sayısal Kodu, 620.01.01 VI, Stress Intensity Factor, Transverse Shear Deforma tion, Finite Cylindrical Shell, Axial Crack, Mixed Boundary Conditions
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
öz UÇLARI SABİT SİLİNDİRİK KABUKTA SİMETRİK İKİ EKSENEL ÇATLAK ERARSLANOÖLU, Gürsel Doktora Tezi, Mühendislik Bilimleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Selçuk YAHŞİ Şubat, 1992, 167 sayfa. Bu çalışmada iki ucu sabitlenmiş basınçlı silindirik bir kabuk incelenmektedir. Silindirin iki tane simetrik tam çatlak içerdiği varsayılmıştır. Bu çalışmanın başlıca amacı sabitlenmiş uçların Gerilme Şiddeti Çarpanı üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Problemin formülasyonunda Reissner'in transvers kayma şekil değiştirmelerini de göz önüne alan onuncu mertebe kabuk teorisi kullanılmıştır. Problemin geometrisinin simetrik ve silindirdeki yüklemenin de eksenel simetrik olması nedeniyle sadece birinci mod Gerilme Şiddeti Çarpanı sıfırdan farklıdır. Silindirin malzemesi özel ortotrop kabul edilmiştir. Problem, sadece çatlak yüzlerinin yüklü olduğu bir pertürbasyon problemi olarak tanımlanmıştır. Çatlak yüzeyi şekil değiştirmeleri ile ilgili iki yeni fonksiyon tanımlanmış ve problem Fourier dönüşüm tekniği kullanılarak, karışık sınırşartlarından genel Gauchy çekirdek fonksiyonlarına sahip iki tekil integral denkleme indirgenmiştir. Quadrature formülleri kullanarak bu iki tekil integral denklem sistemi doğrusal cebirsel denklem sistemine dönüştürülmüştür ve nümerik olarak çözülmüştür. Gerilme şiddeti çarpanları çeşitli boyutsuz uzunluk değerleri için bilinmeyen fonksiyonların uç değerleri cinsin den bulunmuştur. Problem her ne kadar iki simetrik çatlak için formüllendirildiyse de tek simetrik çatlaklı özel durum da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TWO SYMMETRICAL AXIAL CRACKS IN A CYLINDRICAL SHELL FIXED AT BOTH ENDS ERARSLANOÖLU, Gürsel Ph.D. in Engineering Sciences Supervisor: Prof. Dr, O. Selçuk YAHŞİ February, 1992, 167 pages. In this study a pressurized cylindrical shell which is stiffened or flanged at both ends are considered. It is assumed that the cylinder contains two symmetrical axial through cracks. The main objective of this study is to investigate the effect of end constraints on the stress intensity factors. Reissner's tenth order shell theory which takes the transverse shear de formations into account is used in the formulation of the prob lem. Since the geometry of the problem is symmetric and the applied loads on the cylinder are assumed to be axisym- metric, only the mode I stress intensity factors are nonzero. The material of the cylinder is assumed to be specially or thotopic. Problem is expressed as a perturbation problem in which only the crack surfaces are loaded. Two new func tions related with the crack surface displacements are defined... 111and by using Fourier transform technique, the problem is re duced to two singular integral equations which have general ized Cauchy kernels. By using quadrature formulae the system of singular integral equations is reduced to a system of linear algebraic equations and the system of equations is solved nu merically. Stress intensity factors are found in terms of the end values of the unknown functions for various dimension- less length parameters. Although the problem is formulated for two symmetric cracks, single symmetric crack is also con sidered as a special case.