Elazığ ili için entegre atık yönetimi oluşturulması
Establishing integrated waste management for Elazig province
  1. Tez No: 233283
  2. Yazar: FEHMİ FATİH GEDİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FÜSUN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Solid waste, integrated waste management, recycling, waste disposal
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bütün dünyada olduğu gibi, ülkemizde de özellikle büyük yerleşim birimlerinde insanların karşılaştığı en büyük çevre sorunlarından biri de katı atıklardır.Elazığ'da günde yaklaşık 375 ton evsel nitelikli katı atık oluşmaktadır. Elazığ'da oluşan atıkların içeriği bölgelere ve mevsimlere göre değişmekle beraber, evsel katı atıkların % 38'ini organik atıklar, kalan kısmını ise kâğıt, karton, tekstil, plastik, deri, metal, ağaç, cam ve kül gibi maddeler oluşturmaktadır. Bu atıklar kaynağında karışık toplanıp ,vahşi döküm yoluyla bertaraf edilmektedir .Geri dönüşüm ise Meryem Dağı Vahşi Çöplüğü'nde çöp karıştırıcılar tarafından sıhhi olmayan bir biçimde gerçekleştirilmektedir.Elazığ gibi orta büyüklükte bir şehirde Entegre Kentsel Katı Atık Yönetimi Planlaması, kurumsal, sosyal, finans ve şehircilik sorunlarına bağlı ciddi risk ve belirsizlikler taşımaktadır. Söz konusu riskleri asgari düzeyde tutmak üzere AB Mevzuatı ile Çevre ve Orman Bakanlığı ile uyumlu, teknik, ekonomik ve sosyal bakımdan sürdürülebilir bir Entegre Katı Atık Yönetimi Sistemi bu tez çalışmasında önerilmektedir.Buna göre Elazığ'da Entegre Katı Atık Yönetimi yaklaşımı aşağıdaki gibi özetlenebilir:Kaynağında Ayrı Toplama ,Biriktirme ve Atık Yönetimi Konusunda ,halka ve sorumlulara eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları,Toplama sistemindeki eksiklikleri giderecek ve taşımayı verimli kılacak transfer metotu ve elemanları,Geri kazanım sistemi ve geri kazanım tesisi detayları,Nihai bertaraf tesisi olarak düzenli depolama sahası öngörülmüş ve sahanın halihazır ve projelendirilen detayları,Tıbbi atık bertarafı için sterilizatör ihtiyacı ve detayları,Vahşi döküm sahasının ıslahında kullanılacak yöntem ve detayları,belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Likewise the whole world, in our country especially in highly populated cities solid waste is one of the major environmental problems encountered.In Elazig province daily approximately 375 tones of municipal solid waste generated. In Elazig the composition of the solid waste varies according to the regions and seasons but mostly domestic solid waste composed of 38 % of organics, the rest of the waste contains paper, cartoon, plastics, leather, metal, wood, glass and ash. In current case wastes are collected and dumped in wild dumping site. Scavengers separate recyclable material in bad sanitary conditions in Meryem Mountain wild dumping site.A medium scale city like Elazig, due to institutional, social, financial and town planning problems, planning of integrated urban solid waste management has some risks and uncertainties. Technically, economically and socially sustainable integrated solid waste management system is recommended in this study. Minimization of the risks and uncertainties, conformity with EU directives and MOEF were taken in to consideration.Integrated solid waste management approach in Elazig can be summarized as below;Source separation, Educational and awareness programs for public and related organisations,The problems of collection system and metods for efficient collection system,Recycling system and recyling plant details,Sanitary Landfilling was suggested as a final disposal and project details,For medical wastes sterilization was suggested and project details,Rehabilitation methods for wild dumping site and project details,were identified.