Kendilenmiş mısır hatlarının morfolojik ve elektroforetik karakterizasyonu
The morphological and electrophoretic characterization of inbred maize lines
- Tez No: 233286
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYIHAN Z. KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Zea mays L, morfolojik karakter, kendilenmiş hat, SDS- PAGE, gliadin elektroforezi, elektroforetik karakter, Zea mays L, morphological character, inbred line, SDS-PAGE, gliadin electrophoresis, electrophoretic character
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada Namık kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde elde edilen kendilenmiş hatlar materyal olarak kullanılmıştır.Denemede kullanılan 50 kendilenmiş mısır hattında çeşitli morfolojik karakterler incelenmiş ve elde edilen değerler ile basit istatistiki analizler yapılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda; tepe püskülü çıkartma süresinin 66- 85 gün; koçan püskülü çıkartma süresinin 63 ? 82 gün; yaprak alanı değerlerinin 204.75 cm2 ile 717.62 cm2; sap çapının 1.23 cm ile 2.16 cm; bitki görünümünün 2 ile 4 arasında; koçan uzunluğunun 6.50- 21.00 cm; koçandaki tane sayısının 37 ? 475 tane; hatların bin tane ağırlıklarının 123.60 ? 363.60g; sömek çapının 5 ? 11 cm; sömek ağırlığının 3.00 ? 53.40 g ve bitki tane veriminin 7.40- 131.10 tane arasında değiştiği belirlenmiştir.Ayrıca kendilenmiş hatların SDS-PAGE yöntemi ile gliadin proteini bant desenleri elde edilmiş, genotiplerin nisbi yoğunluk değerlerine göre bant sayıları ve bantların gliadin bölgelerine dağılımları incelenmiştir. Elektroforez çalışmaları sonucunda kendilenmiş mısır hatlarında gliadin proteinlerinin band sayılarının 11-20 adet olduğu, genotiplerin nisbi mobilite değerlerinin 18-90 kDa arasında değiştiği ve gliadin bölgelerine göre bandların ağırlıklı olarak omega bölgesinde bulunduğu, bunu beta ve gama bölgelerinin izlediği tespit edilmiştir. Nisbi mobilite değerlerinin en düşük alfa bölgesinde olduğu bulunmuştur. Elde edilen bant desenleri ile bazı hatların benzer populasyondan oluştuğu, çoğunluğunun ise farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the lines which were developed by, Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, University of Namık Kemal, were used as a material.Various morphological characters were examined in the 50 inbred lines and the basic statistical analysis was mode. According to the results; it was determined that the data collected on tassel formation 66 - 85 days, silking 63 - 82 days, leaf area 204.750 - 717.620 cm2, plant diameter1.230 - 2.160 m., plant vigour 2 - 4, ear lenght 6.50 ? 21.00 cm., number of fuds per ear 34 ? 475 , 1000 seed weight 123.600 ? 363.600 g., cob diameter 5-11 cm., cob weight 3.00 ? 53.40 g. and grain yield was between 7.400 ? 131.100 units.In addition , the band patterns of gliadin protein of inbred lines were determined with SDS ? PAGE method, and the number of the bands and the spreading of the bands to the gliadin regions according to ratio density data of the genotypes were examined. As result of the electrophoresis examinations, it was established that the band number of the gliadin proteins in the inbred maize lines was between 11 - 20, the relature mobilitiy of the genotypes was between 18 ? 90 kDA and according to the gliadin regions the bands were mainly in the omega region, beta and gama regions follow this. It was found out that the relature mobility was minimum in the alpha region. The determined band patterns was used to establish the similar lines.