Kendilenmiş mısır hatlarının moleküler ve morfolojik karakterizasyonu
Molecular and morpholojical characterisation of maize inbred lines
  1. Tez No: 576464
  2. Yazar: ABDURRAHMAN EŞREF ÖZBEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİT KAYIHAN KORKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, kendilenmiş hat, SSR, UPOV, Temel Bileşenler Analizi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KENDİLENMİŞ MISIR HATLARININ MOLEKÜLER VE MORFOLOJİK KARAKTERİZASYONU Abdurrahman Eşref ÖZBEY Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Kayıhan Z. KORKUT Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilmiş olan 30 kendilenmiş mısır hattı morfolojik ve moleküler olarak tanımlanmıştır. Morfolojik tanımlamada 34 özellik (UPOV) ele alınmış ve hatların Kümeleme Analizi sonucunda iki gruba ayrıldığı görülmüştür. Yine Temel Bileşenler Analizi ile yapılan değerlendirmede gözlemlenen 34 karakter yerine 18 karakterin popülasyonu açıklamaya yeterli olacağı görülmüştür. Moleküler analiz çalışmaları 25 SSR markörü ile gerçekleştirilmiştir. Toplam allel sayısı 121, ortalama allel sayısı 4.84 bulunmuş olup, allel sayısı 2 ile 7 arasında değişmiştir. Polimorfizm bilgi içeriği ortalama 0.59 olarak hesaplanmış olup, 0.15 ile 0.78 arasında değişmiştir. Moleküler analizler sonucu yapılan Kümeleme Analizinde hatların üç gruba ayrıldığı görülmüştür. Elde Hatlar arası benzerlik katsayıları 0.08 ile 0.78 arasında değişmiştir. Morfolojik ve moleküler veriler arasında tam bir bağlantı bulunamamıştır. Her iki dendogram da incelendiğinde birçok hattın farklı gruplar altında dağılım gösterdiğini görmekteyiz. Bu çalışma ile elde edilen veriler, yapılacak melez kombinasyonlarında kullanılarak daha verimli melez kombinasyonlarının oluşturulmasına katkı sağlayabilir. Melez kombinasyonlarında kullanılacak hatların sadece morfolojik olarak değil, artık günümüzde yoğun olarak kullanılan moleküler yöntemlerle de değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. Thesis MOLECULAR AND MORPHOLOJICAL CHARACTERISATION OF MAIZE INBRED LINES Abdurrahman Eşref ÖZBEY Tekirdağ Namık Kemal University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor : Prof. Dr. Kayıhan Z. KORKUT The 30 inbred maize lines, which were improved by the Sakarya Maize Research Institute, were identified as morphological and molecular. 34 morphological characters (UPOV) were studied and the lines were divided into three groups as a result of clustering analysis.According to the principal component analysis, it was observed that 18 characters would be sufficient to explain the population instead of the 34 characters. Molecular analysis studies were performed with 25 SSR markers. The total number of alleles was 121, the average allel number was 4.84, and the allele number varied between 2 and 7. The polymorphism information content (PIC) was calculated as 0.59 and ranged between 0.15 and 0.78. As a result of molecular analysis, it was seen that the lines were divided into four groups. The similarity coefficients between the lines varied between 0.08 and 0.78. There isn't any significant link between morphological and molecular data. When both dendograms are examined, many lines are distributed under different groups. The data obtained with this study will contribute to more efficient hybrid combinations. The lines to be used in hybrid combinations should be evaluated not only morphologically but also with molecular methods which are used extensively today. Keywords : Maize, inbred line, SSR, UPOV, principal component analysis