Tekirdağ ilinde halk elinde yetiştirilen Karacabey merinos x kıvırcık melezi kuzular ile saanen melezi oğlaklarında canlı ağırlık-vücut ölçüleri ilişkileri ve bazı büyüme modellerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
An investigation of determination of charecteristics of some growth curve models and live weight-body measurements relationship in the Karacabey merinos x kivircik crossbred lambs and saanen crossbred kids raised in Tekirdağ provinces
  1. Tez No: 233307
  2. Yazar: GÜNAY YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. İHSAN SOYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kıvırcık melez kuzuları, Saanen melez oğlakları, canlı ağırlık, büyüme eğrisi, Gompertz model, Lojistik model, Doğrusal model, Kıvırcık Crossbred Lambs, Saanen Crossbred Kıds, Live weight, Growht curve, Gompertz model, Logistic model, Linear model
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada Kıvırcık melezi kuzular ile Saanen Keçisi oğlaklarında Doğumdan itibaren 101 günlük yaşa kadarki dönemde canlı ağırlıklarına ve vücut ölçülerine ait veriler kullanılarak büyüme eğrilerinin çizilmesi amaçlanmıştır. Canlı ağırlık bakımından büyümenin zamana göre değişimini belirlemek amacıyla Gompertz, Lojistic, ve Doğrusal olan modeller kullanılmıştır. Bu modellere ilişkin parametreler belirlenmiştir.Her bir model için bireysel büyüme eğrisi parametrelerinin tahminleri yapılarak ortalama ve standart hataları hesaplanmıştır. Hangi modelin daha uygun olup olmadığı konusunda belirleme katsayıları ile ilgili eşitlikler için canlı ağırlık ortalamalarının beklenen ve gözlenen değerleri farklarının kareleri toplamı yöntemiyle karşılaştırılmıştır. Her modele ilişkin denklemler kuzu ve oğlaklar için cinsiyet faktörü dikkate alınarak belirlenmiştir. Yapılan hesaplamalarda kıvırcık melezi kuzularda belirleme katsayıları Gompertz modelinde 0,988, Lojistic modelinde 0,982, Doğrusal modelde ise 0,982 bulunmuştur. Saanen melezi oğlaklarında belirleme katsayıları Gompertz modelinde 0,972, Lojistic modelde 0,964, Doğrusal eğri için 0,948 olarak gözlemlenmiştir
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed that the estimating of growht curve parameters for the data of live weight obtained from birth to hundredth day of age in lambs of Kıvırcık crossbreed and kids of Saanen goat crossbreed. Descrriptive statistics for body measurements and weights also calculated.Parameters of the growht curves for non linear equations of Lojistic, Gompertz and linear equations were estimated .Test of fitness between observed and estimated values according to the model were evaluated .According to the both coefficient of determination coefficient or diferences betwen mentioned values test of fitness vere applied ;The equations according to the models and sexes were determined .Coefficient of determination for Kıvırcık crosbreed lambs were as 0,988 (Gompertz), 0,982 (Lojistic), 0,982 (linear). The coefficient of determination for Saanen crossbreed kids were as 0,972 (Gompertz), 0,964 (Lojistic), 0,948 (Linear )