Tekirdağ devlet hastanesi çocuk kliniğine pnömoni tanısı ile yatırılan çocuklara hastaneye yatırılmadan önce evde yapılan girişimler ve annelerin içinde bulunduğu zorlanma düzeyi
Treatments applied to the children at home before they were hospitalized with the diagnosis of pneumonia to tekirdag state hospital and the strain level of the mothers
  1. Tez No: 242765
  2. Yazar: BENGÜL CANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR DİNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Pneumonia in children, Home Care, Symptom Check List
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Araştırma grubunun yaş ortalaması 27.53±5.91, yarıya yakını (%49.0) 24-34 yaş grubunda ve ilkokul mezunu (%47.1) olan, herhangi bir işte çalışmayan(%87.5), ekonomik durumlarını ?orta? olarak ifade eden (%63.0) ve çekirdek aile tipinde olan (76.4) anneler oluşturdu.Çalışma grubumuzdaki çocukların aylara göre yaş ortalaması 16.89±16.75, yarısından çoğu (%56.7) erkek ve grubun yarısı (%50.5) 1-12 ay arasında tespit edildi.Annelerin neredeyse tamamına yakınının ( %95.2) çocuklarının aşı kartı olduğu, büyük çoğunluğunun ( %74) çocukları hastalandığında tedavi etmek amacıyla evde ilaç verdiği, çocuklarının hasta olduğunu belirlemedeki kriterleri arasında, öksürük (% 31.6) ve ateşin (%26,4) ilk iki sırada yer aldığı, kendi ifadelerine göre büyük çoğunluğunun (% 60.6) derece okumayı bildiği ve % 88.7'sinin ateş ölçme yeri olarak koltuk altından derece ölçümü yaptığı, aksillar yolla derece ölçümü yapan annelerin büyük çoğunluğunun (%72.9) yüksek ateş sınırını bilmediği tespit edildi.Annelerin büyük çoğunluğunun (%65.2) ateşlenme durumunda emzirmeye devam ettiği, çocuklarına su verdiği (%79.3), çocukları ateşlendiği zaman çocuklarını soğuk tutacak uygulamalar yaptığı (%88,5), çocukların öksürüğü, hızlı solunumu ve kusması olduğu zaman, yarısından çoğu çocuğunu doktora götürdüğünü (sırasıyla % 57.9, %55.0, % 56.6), çocukların burnu tıkandığı zaman ise yarısından çoğu (%52.7) çocuğun burnuna serum fizyolojik damlattığı bulundu.Ortaokul ve üstü eğitimi olan annelerin evinde sigara içme oranının diğer gruba göre daha yüksek olduğu, annelerin eğitimi düzeyi arttıkça derece okumayı bilme düzeyinin arttığı, ilkokul mezunu annelerin doktora danışmadan çocuğa ilaç verme, öksürüğü olduğunda bol sıvı verme, hızlı solunumu olan çocuğun sırtına destek koyma uygulamalarını diğer gruplara göre daha fazla oranlarda uyguladıkları bulundu.Çekirdek aile tipine sahip olan ailelerdeki çocukların kendine ait yatağa sahip olmama oranının diğer gruba göre daha fazla (%64.2) olduğu, burnu tıkalı ise açtım diyen annelerin neredeyse tamamına yakınının (%92.5) ve aile büyüklerime danıştım diyen annelerin büyük çoğunluğunun (%66.7) da çekirdek aile tipinde olduğu tespit edildi.Bu çalışmada, ölçeğin kesim puanı olarak GSI =1.0 puanı baz alındı. GSI ortalaması 0.94±0.54 olup GSI
Özet (Çeviri)
The sample group consists of the mothers with the avarage age of 27.53±5.91 who are primary school graduates (%47.1), unemployed (%87.5), and describe their economic level as middle (%63.0) and can be desrcibed (%76.4) as nuclear family.The sample group consists of children, more than half of whom (%56.7) are male and half of them (%50.5) are 1?12 month of age.Nearly all of the children (%95.2) have vaccination card and great majority of mothers (%74) give medicine to their children when they are ill, major symptoms which are used for diagnosis are cough (%31.6), and temperature (%26.4). According to their own statements, great majority of the mothers (%60.6) know how to measure temperature and %88,7 of them uses the armpit to measure temperature, and the majority of them (%72.9) doesn?t know the tresshold of high fever.Great majority of the mothers (%65.2) continue breastfeed their children, they give water (%79.3), and they apply cold when their children have high fever (88.5). When their children cough, have tachypnea and nausea, they take their children to the doctor (%57.9, %55.0, %56.6 ). When they become stuffy, they apply normal saline (%52.7).The rate of smoking among the secondary school graduate mothers is relatively higher than the other group. As the level of the education increases, the number of the mothers who can read the temperature increases too. The primary school graduate mothers are more likely to give medicine without doctor?s prescription, in case of caugh they give plenty of water, and in case of tachypnea they put something to the back of the children for support.It has been ascertined that the rate of the children who have their own bed is higher in the nuclear family (%64.2), almost all of the mothers (92.5) who says I have opened the nostril, the majority (%66,7) of the mothers who says I have consulted family elders belongs to the nuclear family.GSI=1 was taken as the mean. The mean score was 0.94±0.54, and it has been decided that there is no psycho-pathology. Among the below scale score group the problems of somatization, depression, eating disorders and sleep disorders have been detected above the average.In this research, it has been established that the adversariness score of the mothers, who have children over the age of 72 months, the GSI, PST, PSDI, depression, phobic anxiety, animosity, psychotic scores of the secondary school graduate mothers, PSDI scores of the unemployed mothers, somatization, depression, animosity, and psychotic scores of the mothers who have secondary school graduate husbands, and PST, obsesive compulsive and depression scores of the mothers whose husbands are employed, are high.The general indicator of SL-90-R and the correlation rate of the subscale are between 0.94 and 0.31.