Köy-Koop hareketinin Türk kooperatifçiliğinin gelişimine olan etkileri
The effects of the Köy-Koop movement on the development of Turkish cooperative system
- Tez No: 233328
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLEN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kooperatifçilik, Tarım, Köy Kalkınma Kooperatifleri, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, Devletle ilişkiler, The Cooperative System, Agriculture, The Village Development Cooperatives, Agricultural Development Cooperatives, Relations With The Government
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Köy Kalkınma Kooperatifleri özellikle 1960'lı yıllarda Türk kooperatifçilik hareketinin öncüsü konumunda olup demokratik kooperatifçilik açısından olumlu katkılar sağlamışlardır. Türk kooperatifçiliği o döneme kadar gerçek anlamda tabandan gelen bir kooperatifçilik hareketi ile tanışmamıştır. Ancak ülkemiz ekonomisinde, özellikle de tarımın gelişmesi açısından kooperatifçiliğin önemi bu kooperatiflerle ortaya çıkmıştır. Fakat bu hareket özellikle 1980'li yıllara gelindiğinde o dönemde uygulanan politikalar aracılığı ile hızını kaybetmiş ve son yıllara kadar gerçek anlamda yerini bulamamıştır.Kooperatifçiliğin gelişmesinin çok yönlü ilişkilerle düşünülmesi, bunun için de gerekli tedbirlerin bir an önce alınması gerekmektedir. Ülkemiz ekonomisinde tarımda çalışan nüfus hala %29,4 iken, bu kooperatifler 6850 kooperatif, 748.000 ortak, 78 birlik sayısı ile ülkemiz tarımındaki önemini korumaktadır. Günümüzde kooperatiflerin sorunları ortaya konulup çözüm önerileri defalarca tekrar edilmektedir. Ancak sorunları çözmek yerine yeni sorunlar eklenmektedir. Kooperatiflere alternatif olarak üretici birlikleri, köylere hizmet götürme birlikleri gibi yeni örgütler önerilmektedir. Köylü kendi örgütünü kurup, yönetebileceğini zaten ispatlamıştır. Tarımın sorunları bir bütün olarak düşünülüp, bir an önce bağımsız demokratik kooperatiflerinin sorunlarının ciddiyetle ve titizlikle çözülmesi gerekmektedir. Bugün örnek aldığımız AB tarımını kooperatiflerle kalkındırmıştır. Küçük üreticiler bu kooperatifler sayesinde ayakta kalmıştır.İşte bu nedenlerle bu çalışmada, Türk kooperatifçilik hareketi açısından önemi yadsınamayacak, Köy Kalkınma Kooperatifleri daha derinlemesine incelenmiş ve bu hareket içerisinde yer alan kişilerle görüşülerek analiz edilmiş, ülkemiz kooperatifçiliğinin gelişmesi açısından gerekli ipuçları ortaya çıkarılmıştır.Özellikle 1980 öncesi ve sonrası yöneticilik yapmış kooperatifçilerin devletle ilişkiler ve finansman açısından görüşleri oldukça dikkat çekicidir. Bu kooperatiflerin Devletle ilişkileri tekrar gözden geçirilmelidir. Araştırma sonucunda kooperatif işletmelerin profesyonel yöneticilerle yönetilmesi gerçeği, politika oluşturmada daha etkin katılım, asıl çalışma konularında yatırım yapması ve ekonomik çıkarlar gözetilerek daha etkin işbirliği gereği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Especially in 1960s Köy-Koops were in the situation of being a pioneer of the Turkish cooperative movement and in terms of democratic cooperative system made positive contributions. Until that period of time, Turkish cooperative system had not really been introduced with a cooperative movement based on members. However, in Turkish economy, especially in terms of developing the agriculture, the importance of the cooperative system was realized with these cooperatives. Unfortunately cooperative movement, especially in 1980?s lost its development due to the policies applied and until the recent years, they really could not find their places.It is necessary to think the development of cooperative system with versatile relations, so the necessary precautions should be taken as soon as possible. In our country's economy, people that have been working in agriculture still has a share of %29,4 ,these cooperatives 6850 in number 748.000 members with the number of 78 regional cooperative unions, have still been keeping their importance in agriculture. At present, the problems of the cooperatives have been set forth, but the solutions to the problems are suggested again and again. Instead of solving the problems, new problems are added ( like developing new organization models ).There is no need for new models. Villagers have already proved that they can establish and govern their own organizations. The problems of agriculture should be thought as a whole, because it is necessary to solve the problems of independent and democratic cooperatives as soon as possible and meticulously. EU, which we have taken as a model today, developed its agriculture by the help of cooperatives. The small producers have survived thanks to these cooperatives.For these reasons, in this study, in terms of Turkish cooperative system movement, the importance cannot be inconvertible, the Village Development Cooperatives have been studied in depth and by making interviews with the people of this movement has been analyzed, in terms of developing our country's cooperative system the necessary clues have been come into open. Especially the members of cooperatives who were in cooperative management before and after 1980, the opinions of those in terms of the relationship with the government and finance are remarkable. The relations of these cooperatives with the government should be revised again.As a result of the research, it has been clear that cooperatives should be managed by professional managers, efficient participation for creating cooperative policy investing funds in basic cooperative activities and more efficient cooperation considering the economic profits were seen necessary.