Bursa ili koyunculuk işletmelerinin yetiştiricilik açısından yapısı
Sheep farming structure for breeding methods in Bursa province
- Tez No: 233327
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTAN KÖYCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Koyun, yetiştiricilik, anket, sorunlar, Sheep, breeding, questionnaire, problems
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Çalışmada, Bursa ilindeki koyunculuk işletmelerinden 47 tanesi ile görüşülerek, koyunculuk faaliyetlerinin mevcut durumları ortaya konulmaya çalışılmıştır.Araştırmaya katılan koyunculuk işletmeleri İnegöl, Yenişehir, Karacabey ve Mustafa Kemal Paşa ilçelerinde faaliyet gösteren işletmeler içerisinden tesadüfî örnekleme yöntemi ile seçilmiş ve sorulan soruları yanıtlamaları istenmiştir.Araştırma sonuçlarına göre, il genelinde yürütülen koyunculuk faaliyetlerinin ağırlıklı olarak küçük sürülerden ve melez genotiplerden oluştuğu, koyunculuk faaliyetlerinde ekstansif sistemin ağırlık kazandığı görülmüştür. Ayrıca koyunculuk faaliyetlerini yürüten işletmelerin sektördeki yeniliklerden uzak geleneksel yetiştirme sistemlerini kullandıkları, besleme, sağlık, pazarlama gibi faaliyetlerinde bireysel olarak hareket ederek yeterince ekonomik bir koyunculuk yapamadıkları görülmüştür.İşletmeler yetiştirici birlikleri çatısı altında toplanamamış olmaları da faaliyetlerini olumsuz yönde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, situation of sheep report was occurred, visiting with 47 sheep farm. Sheep farm involved in research was randomly selected from İnegöl, Karacabey, Yenişehir and Mustafa Kemal Paşa and constructed enquiry.According to enquiry result, it was found put into force of extensive system in sheep activity, formation from little herd as a majority of sheep activity and crossbred genotype ordered in Bursa.It was determined that sheep farming has been too economic a sheep breeding applying to traditional breed system distant from reform in sector of sheep activity farm, action as a personal behaviour in activity such as nutrition, healthy and marketing.Sheep farming has not assembled included sheep breeder associate. Therefore, sheep breeding activity has been negative affected.