Elmalarda mekanik zedelenmenin görüntü analiz tekniği ile belirlenmesi
Determining of mechanical damage of apples by using image analysis tecnique
  1. Tez No: 233403
  2. Yazar: ABDULLAH BEYAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanik Zedelenme, Elma, Görüntü Analizi, Deformasyon, Fizikomekanik Özellikler, Mechanical Damage, Apple, Image Analysis, Deformation, Physicomechanic Properties
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada elmaların zedelenmelerine ilişkin gözlenebilir oksidasyon alanı ve kabuk rengi değeri değişiminin görüntü analiz tekniği kullanılarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, Golden Delicious, Granny Smith ve Stark Krimson elma çeşitleri kullanılmıştır. Çarpma işleminin gerçekleştirilmesinde özel bir çarpma test ünitesinden yararlanılmıştır. Çarpma yüzeyi plastik ve ahşap malzemelerden oluşturulmuştur. Denemeler farklı düşme yüksekliklerinde gerçekleştirilmiştir. Her elmanın birbirine simetrik iki farklı noktasından çarptırma işlemi yapılmış ve böylece bir düşme yüksekliği için 2 zedelenme oluşumu gerçekleştirilmiştir. Düzenekte yer alan çarpma yüzeyi, çarpma doğrultusuna dik olarak yerleştirilmiştir. Çarpma sonrası, oluşan gözlenebilir oksidasyon alanları bir dijital fotoğraf makinası kullanılarak belirlenmiştir. Elde edilen görüntülerin değerlendirilmesinde bir görüntü analiz programından yararlanılmıştır. Elde edilen veriler arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed that to determine oxidation area and shell colour change at the damaged apples by using image analysis technique. Golden Delicious, Granny Smith and Starcrimson varieties of apples were chosen for the tests. A special pendulum unit has been used for impact test. Plastic and wood materials have been placed for contact surface. Apples were dropped from different heights. Each apple impacted symmetric two points and two areas that were determine for each height. Impact surface have been placed perpendicularly. After impact, colour change of damaged regions and oxidation areas of each sample have been determined by using a digital camera periodically. These processes have been repeated until the oxidation area determined clearly. Images were evaluated with image analysis software. Relationships between recorded data were determined statistically.