Sismik dalgaların binalar üzerindeki etkilerinin bilgisayar destekli analizi ve simülasyonu
Computer supported analyse and simulation of seismic waves effects on buildings
  1. Tez No: 233465
  2. Yazar: MUHAMMED ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Deprem Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Earthquake Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Sismik dalgalar, Simülasyon, MATLAB, Simulink, Bina deprem modeli, Bina deprem analizi, Earthquake, Seismic waves, Simulation, MATLAB, Simulink, Earthquake model of building, Earthquake analysis of building
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Deprem, yerküre yapısını oluşturan levhaların hareketleriyle ortaya çıkan enerji boşaltımı hareketidir. Bu enerji boşaltımında sismik dalgalar meydana gelir ve bu sismik dalgalar çıkış şiddetlerine göre sarsıntı meydana getirirler. Bu sarsıntılar en çok yapıları etkilerler.Deprem gerçeğinin kaçınılmaz olması ve mevcut bilim ve teknoloji ile daha önceden bilinmesi mümkün olmadığından, yapıların depreme karşı vereceği tepki ve direnç tespiti önem kazanmaktadır.Olası bir depremde yapının göreceği zarar birçok faktöre bağlı olmaktadır. Bu faktörler başlıca zemin yapısı ve sağlamlığı, yapı yapılırken temelin doğru şekilde atılması, malzeme yapısı ve binanın statik ve dinamik hesaplarıdır. Fakat yapılara en büyük zararı deprem hareketinin yatay bileşeni vermektedir.Bu Yüksek Lisans Tez'inde mevcut bir bina ele alınmış ve normal şartlarda zemin faktörleri dikkate alınmadan geçmişte meydana gelmiş bir depreme (Imperial Valley, 18 Mayıs 1940) karşı binanın vereceği tepkiler tespit edilmiş ve kaydedilmiştir.Simülasyon aracı olarak MATLAB\Simulink yazılımı kullanılmış ve 8 katlı mevcut bir binanın her katının sismik dalgalara vereceği yer değiştirme ve yer değiştirme ivmesi simüle edilmiş ve elde edilen sonuçlar grafik şekil çıktısı olarak sunulmuş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Earthquake is an energy output which arises from movement of earth plates. During this output, seismic waves occur and they produce quake with respect to output magnitude. This quake mostly effects buildings negatively.Earthquake is a truth that we cannot ignore and current science and technology cannot be predicted when it would happen. So that Earthquake analysis and response of a building and results would come very important.In a possible Earthquake, damage to a building depends to a lot of parameters. Main parameters are, ground strength structure and strength, to do right basing method, material strength and static and dynamic computing of building. But the most damage is given by horizontal force of Earthquake.In this Master Thesis, an earthquake (Imperial Valley, 18 May 1940) which has occurred in past is applied to a particularly selected building in the beginning. The results and responses are determined and analyzed.MATLAB\Simulink software is used as simulation tool of the study. Acceleration and the displacement reactions of the 8 floor of the building against seismic waves which are simulated, are analyzed. Results are presented as graphic charts and comments explained.