Doğu karadeniz bölgesinde bazı ekonomik balık türlerinde görülen parazitler ve Türkiye'deki durum
Fish parasites in the Turkey
  1. Tez No: 233671
  2. Yazar: TUNA ÖZCELEP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN ALTINOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Parazit, Balık, Protozoan, Metazoan, Parasites, Fish, Protozoan, Metazoan
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Doğu Karadeniz Bölgesinde, 2007-2008 yılları arasında alabalık ve akvaryum işletmelerinden izole edilen parazitlerin değerlendirildiği ve aynı zamanda Türkiye'de 1940 ve 2008 yılları arasında balık parazitleri ile ilgili yapılan tüm çalışmaların bir araya getirildiği bir tez çalışmasıdır.Çalışma süresince Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 9 farklı protozoan parazit 7 farklı tür balıkta izole edilmiştir. İncelenen 1500 balığın 307'sinde parazite rastlanılmıştır. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ekonomik öneme sahip en önemli balık türü olan gökkuşağı alabalığında (Onchorhynchus mykiss) toplam 7 farklı parazit izole edilmiştir.Türkiye genelinde yapılan değerlendirmelerde tatlı su ve deniz balıkları olmak üzere 120 balık türünde 33 protozoan ve 147 metazoan parazit olmak üzere toplam 180 farklı balık parazitinin rapor edildiği belirlenmiştir. Bu parazitler içerisinde protozoan parazitlerden Chilodinella spp., Ichthyophthirius multifiliis, Trichodina spp. ve Ichtyobodo sp., metazoan parazitlerden ise Dactylogyrus spp., Ergasilus spp, Argulus foliaceus ve Diplostomum spathaceum türlerinin en yaygın parazitler olduğu gözlemlenmiştir.Coğrafik dağılıma bakıldığında paratozoan parazitlerin en çok İç Anadolu Bölgesi'nden rapor edilmiştir. Metazoan parazitler ise en fazla Marmara bölgesinden rapor edilirken bu bölgeyi sırasıyla Ege ve İç Anadolu Bölgesi takip etmektedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden sadece 1 kayıt verildiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the Eastern Black Sea Region of the Turkey, trout species and aquarium fish were sampled between 2007 and 2008 for determination of fish parasites. In addition to this survey, all the literatures dating from 1940 to 2008 about fish parasites in the Turkey were gathered together.During the period of the study, 9 different protozoan parasites were isolated in 7 fish species. Protozoan parasites were isolated from 307 fish out of 1500 fish. Seven different parasites were isolated from .rainbow trout (Onchorhynchus mykiss), the most important fish species in the aquaculture, in the Eastern Black Sea Region. None of the metazoan parasite was isolated in the present study.Total of 33 protozoan and 147 metazoan parasites were isolated from 120 freshwater and marine fishes species. Chilodinella spp., Ichthyophthirius multifiliis, Trichodina spp. ve Ichtyobodo sp., in protozoan parasites and Dactylogyrus spp., Ergasilus spp, Argulus foliaceus ve Diplostomum spathaceum in metazoan parasites were the most commonly found in the Turkey. Most of the protozoan parasites were isolated in Central Anatolia while most of the metazoan parasites were isolated in Marmara region and followed by Aegean and Central Anatolia regions. There is only one parasite was isolated in South Eastern Anatolia.